Com afrontar el dol durant el Nadal després de la mort d'un ser estimat

Áltima, de la mà de la psicòloga experta en dol Inma Ferrer, ofereix una conferència en línia el pròxim 14 de desembre a les 18.30 h

El dol a Nadal és una situació complexa

El dol a Nadal és una situació complexa / AdobeStock

4
Es llegeix en minuts
Xavier Pareja

Nadal ja està molt a la vora. En la majoria de llars els pròxims dies es duran a terme els tradicionals menjars i sopars familiars, i els nens viuran amb il·lusió l'arribada de Papà Noel i els Reis Mags. Però en alguns casos, la situació serà complexa. Moltes famílies hauran d'enfrontar-se al primer Nadal sense la presència d'algun ser estimat.

El dol i les celebracions nadalenques són dos termes difícils de conjuminar. El que hauria de ser un moment per al gaudi pot convertir-se en un moment dolorós. L'absència de la persona morta pot generar sentiments de nostàlgia i, fins i tot, de culpa, per estar vivint el moment per la seva absència. Trobar la forma adequada per a passar el tràngol és, doncs, una cosa fonamental per a moltes famílies.

“Nadal és una de les celebracions més importants de la nostra societat. Al seu voltant es genera un ambient festiu, que pot tenir un efecte molt dolorós quan hem perdut algú, ja que ens recorda, encara més, que la persona estimada ja no és amb nosaltres”, explica Inma Ferrer, metge i màster en ‘Counseling’ de dol i pèrdues que, el pròxim 14 de desembre a les 18.30 h, durà a terme una xerrada dirigida a les persones que han perdut un ser estimat organitzada per Àltima.

Com suportar el dol per Nadal?

El dol és una resposta emocional que es produeix després de la pèrdua d'un ser estimat. L'arribada d'una època de celebracions com Nadal pot fer que el blego de sentiments i sensacions s'accentuïn. “Els records i les emocions estan molt presents i resulta complicat combinar dos termes com l'alegria i la nostàlgia. Quan et trobes en un procés de dol, sembla que durant aquests dies perdis tot el que has avançat”, afirma l'experta en dol.

Existeixen diferents estratègies per a suportar el dol durant Nadal. Però el més important és comunicar amb l'entorn la situació. “És positiu que la persona que viu el dol pugui compartir el que li resulti complex amb les persones més pròximes, ja que serà amb els qui vaig passar Nadal. D'aquesta manera, la persona no ha de fer un sobreesforç i podrà dur a terme les celebracions de forma més suportable”, assegura Ferrer.

El suport de l'entorn és fonamental per superar el dol

/ Cedida

L'experta apunta al fet que les circumstàncies importen. En funció del vincle que es tingués amb la persona morta i la manera de dur a terme les celebracions, els moments difícils poden variar. “El moment d'asseure's a la taula, és quan pot ser més evident l'absència de la persona morta. En el cas de la mort d'un menor, el dia de Reis pot ser especialment difícil”, explica.

Respecte al paper jugat per l'entorn, la Ferrer assegura que l'acompanyament és la clau. “Hem de ser conscients, pacients i comprensius amb el seu dolor. No cal exercir pressions perquè ho superi ràpidament. Cal acompanyar, acceptar i entendre”, apunta l'experta.

Webinar per a suportar el dol per Nadal

Un any més, i amb Nadal molt a la vora, Àltima organitzarà al costat de Ferrer la conferència “És Nadal… i a casa hi ha una cadira buida”, dirigida a les persones que han sofert la pèrdua d'un ser estimat i es troben immerses en ple procés de dol. La cita serà en línia i es durà a terme el 14 de desembre a les 18.30 h. Per a participar, es requereix una inscripció prèvia a través d'aquest enllaç.

L'objectiu és que, les persones que estan passant una situació de dol puguin disposar de recursos que els ajudi a passar les festes d'una forma més suportable. Per a això, s'analitzaran algunes estratègies que serveixen per a protegir-se del dolor durant aquestes dates i es donaran pautes per a una millor gestió emocional.

En concret, la conferència constarà de quatre parts:

  • Una primera per a introduir el dol en el context nadalenc.

  • Una segona amb diferents maneres d'afrontar el dol.

  • Una tercera dedicada a la gestió emocional del dol amb pautes ofertes per l'experta.

  • I una última amb un torn obert de dubtes i respostes, o per a compartir experiències personals.

Atenció al dol les 24 hores

Àltima compta amb un servei integral de suport davant la pèrdua, per a ajudar a les persones que han sofert la mort d'un ser estimat. Aquest servei d'atenció al dol és gratuït, personalitzat i anònim, a més de tenir un equip de psicòlegs experts en dol i trauma que ofereix els seus serveis les 24 hores dels 365 dies de l'any. A tot això se suma les diferents col·laboracions amb entitats de suport al duel, grups d'ajuda mútua i projectes educatius com a Art i Absència.

Àltima té un servei de suport integral al dol

/ AdobeStock

Àltima també compta amb el certificat EFER (Empresa Funerària Emocionalment Responsable), un reconeixement que atorga la Fundació Salut i Persona, pel programa de suport emocional que ofereix a les famílies i els col·laboradors.