Línies de Nasca

Un equip d’investigació japonès troba a Nasca 168 noves figures

L’objectiu dels investigadors és preservar aquestes sorprenents formes, amb una funció i un significat que segueixen sent objecte de disputa

Un equip d’investigació japonès troba a Nasca 168 noves figures

UNIVERSIDAD DE YAMAGATA

2
Es llegeix en minuts

Científics japonesos van descobrir a la costa sud del Perú 168 nous geòglifs a prop de les línies de Nasca, considerades des de 1994 per la Unesco Patrimoni Cultural de la Humanitat, segons ha confirmat avui a Efe la Universitat de Yamagata (oest del Japó).

Aquest equip d’acadèmics de la Universitat de Yamagata, liderat per Masato Sakai, va fer el descobriment amb l’ajuda d’arqueòlegs locals, imatges aèries i drons, on van descobrir 168 nous geòglifs o figures de gran mida dibuixades en pendents o turons.

«En total hem trobat 168 figures: unes 50 d’humanes, així com aus, felins, serps i també moltes figures lineals i trapezoides», va dir Sakai a Efe, i va destacar que també s’havien trobat ceràmiques.

Des de l’inici del projecte d’investigació el 2004 –i des del 2010 sobre el terreny–, els científics nipons han trobat ja 358 figures (incloent-hi les del nou descobriment), amb les quals volen protegir aquests jaciments, però també entendre l’objectiu amb què van ser creades.

«Per protegir les línies hem de saber quina és la seva ubicació exacta perquè no es converteixin en vivendes o la gent local utilitzi la zona per a l’agricultura», assenyala Sakai, que considera que eren utilitzades amb l’objectiu de marcar senders i camins.

L’investigador explica que ara també utilitzen intel·ligència artificial amb l’objectiu de trobar patrons i veure què es volia comunicar exactament amb aquestes formes, una cosa que amb mètodes d’investigació tradicionals portaria molt temps per l’extens terreny a investigar.

«Podem trobar aquestes figures en camins i senders, així que volem entendre les combinacions per saber què volien expressar», afirma Sakai.

Tradicionalment s’ha considerat que les línies de Nasca eren un gran calendari astronòmic, altres experts creuen que són figures religioses i alguns ufòlegs afirmen que van ser pistes d’aterratge de naus extraterrestres.

Les figures més representatives són conegudes com l’aranya, el mico i el colibrí, a més del còndor, el pelicà, la gavina, el cargol, la balena, la serp i la flama, entre d’altres.

Notícies relacionades

Les Línies de Nasca són un conjunt de centenars de figures geomètriques, d’animals o plantes situades en un immens desert a la regió d’Ica, al sud de Lima, realitzats per la cultura nasca (segle I-VII) amb una funció i un significat que no estan clars, com tampoc ho està la manera com van ser fetes, ja que algunes superen els 100 metres i només es poden contemplar des de l’aire.

Malgrat la seva antiguitat, aquestes cèlebres i enigmàtiques figures no van ser descobertes fins al 1930 perquè la planícia de la superfície del desert només permetia que els dissenys es veiessin en la seva totalitat des de l’aire o des d’alguns turons circumdants.