Pla Nacional

Sanitat recomana respirar pel nas i vestir diverses capes fines de roba davant el fred

Adverteix que l’impacte de les baixes temperatures en la salut pot ser, fins i tot, més greu que el de la calor extrema

Sanitat recomana respirar pel nas i vestir diverses capes fines de roba davant el fred
1
Es llegeix en minuts
EFE

Respirar pel nas perquè l’aire s’escalfi al passar per les fosses nasals, vestir diverses capes de roba fina en lloc d’una sola de gruixuda, o consumir diàriament fruita i begudes calentes són algunes de les recomanacions del Ministeri de Sanitat per fer front a les baixes temperatures.

En un comunicat, Sanitat, que remarca la necessitat de conèixer les previsions meteorològiques abans de sortir de casa, suggereix nou mesures de protecció per evitar les situacions més freqüents davant les baixes temperatures, incloses en el nou Pla Nacional d’Actuacions Preventives per Baixes Temperatures 2022-2023.

El Ministeri adverteix que el fred intens afecta negativament la salut i, tot i que els seus efectes no es produeixen d’una forma tan aguda i sobtada com els de les altes, es tracta d’un factor de risc ambiental considerable, l’impacte del qual en la salut pot ser fins i tot més greu que el de la calor extrema.

Segons Sanitat, l’efecte més freqüent del fred intens és el sobre estrès de l’organisme, que pot donar lloc a una descompensació orgànica i agreujar malalties cròniques en població vulnerable i, en casos extrems, hipotèrmia o congelació.

El ministeri que dirigeix Carolina Darias remarca també que amb el fred es produeixen més accidents de trànsit i caigudes per plaques de gel, per la qual cosa es recomana extremar la precaució al volant i utilitzar calçat antilliscant.

Notícies relacionades

A més, adverteix sobre els incendis i intoxicacions per monòxid de carboni a partir d’estufes de gas o brasers i ressalten la conveniència de ventilar la casa almenys dues vegades al dia durant 15 minuts per evitar l’acumulació de CO2 i renovar l’aire.

El Pla Nacional d’Actuacions Preventives per Baixes Temperatures es posa en marxa per reduir l’impacte del fred sobre la salut de la població, especialment entre els grups més vulnerables.