Investigació

El factor socioeconòmic és determinant en el càncer de mama, segons un estudi mèdic

  • Les dones de raça negra tenen pitjors resultats generals en comparació amb les pacients caucàsiques

El factor socioeconòmic és determinant en el càncer de mama, segons un estudi mèdic

Salas / Efe

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els resultats d’una nova anàlisi de l’estudi ‘RxPONDER’, presentat en l’edició número 45 del San Antonio Breast Cancer Symposium, han destacat la importància de considerar factors socioeconòmics i demogràfics en la medicina genòmica personalitzada (utilitzar la informació genètica del pacient per a la presa de decisions clíniques) aplicada al tractament del càncer de mama, informa Europa Press.

En concret, les dades suggereixen que les dones de raça negra podrien associar pitjors resultats generals en comparació amb les pacients caucàsiques, gràcies a les dades generades a l’estudi a partir del test predictiu de la companyia Exact Sciences, Oncotype DX Breast Recurrence Score (distribuït en exclusivitat a Espanya per Palex Medical SA), que es va realitzar a una població de 4.000 pacients, dels quals 248 van proporcionar detalls de raça i ètnia.

Si bé es tracta d’un estudi exploratori, els resultats apunten a la rellevància de considerar factors sociodemogràfics a l’hora d’aplicar les tecnologies de medicina genòmica. «Segons assenyala aquesta anàlisi, els tumors de mama en les dones negres tenen pitjor pronòstic a igualtat d’estadi i risc de recaiguda, i probablement la causa d’aquesta diferència sigui algun factor biològic no conegut en l’actualitat, i per això no es pot descartar del tot una diferència en l’accés als serveis sanitaris», ha dit l’investigador principal de l’estudi a Espanya, Emilio Alba.

Notícies relacionades

Així mateix, una altra anàlisi de l’estudi ‘RxPONDER’ demostra que l’impacte negatiu cognitiu és més gran en les pacients tractades amb quimioteràpia com a part del seu tractament davant les que només reben teràpia hormonal. Els investigadors van trobar que les pacients que únicament havien sigut tractades amb teràpia hormonal havien recuperat la funció cognitiva inicial, mentre que les que van rebre tant teràpia hormonal com quimioteràpia no van arribar a recuperar els nivells quant a capacitat cognitiva d’inici.

Aquesta anàlisi, realitzada a partir de l’ús del test Oncotype DX Breast Cancer Recurrence Score, remarca la necessitat d’utilitzar les eines adequades per guiar les decisions de tractament, i garantir que només les pacients que es beneficiaran de la quimioteràpia la rebin i evitar així efectes secundaris tant físics com psicosocials associats a aquest tractament.

Temes:

+Salut