Xarxes socials i menors

Què és el ‘repte de l’asfíxia’ de TikTok i què han de fer els pares per la seguretat infantil

Psicòlogues expertes en infància reclamen més educació digital i supervisió continuada en l’exposició dels menors a les xarxes

Què és el ‘repte de l’asfíxia’ de TikTok i què han de fer els pares per la seguretat infantil
3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Escanyar-se un mateix per obtenir un breu estat d’eufòria. El febrer del 2008, els Centres per al Control i Prevenció de Malalties (CDC), l’agència nacional de salut pública dels Estats Units, va publicar un informe en què a lertavasobre l’anomenat «joc de l’asfíxia», un perillós repte que s’havia popularitzat pel país i que es va saldar amb la mort d’almenys 82 joves. L’edat mitjana dels morts era de només 13 anys.

Gairebé 15 anys després, aquest desafiament continua present després de trobar en les xarxes socials un canal de propagació. Algunes informacions assenyalen que almenys 20 menors haurien mort al llarg dels últims 18 mesos després de seguir les pautes de risc que van veure als seus canals de TikTok. La plataforma de vídeo ha assegurat que l’autoasfíxia «mai ha sigut una tendència». Però, encara sent minoritàries, aquestes tragèdies han posat en relleu els riscos a què poden estar exposats els més petits.

També conegut com a ‘Blackout Challenge’ en anglès, aquest perillós repte consisteix que una persona s’escanyi a fi de privar momentàniament al cervell d’oxigen per provocar així l’asfíxia i fins i tot desmaiar-se. Per això, el més probable és que es recorri a algun objecte domèstic com una corda. Interrompre el reg d’oxigen al cervell i després reprendre’l per tornar respirar causa un estat d’excitació puntual, moment que és gravat. Tanmateix, després d’aquesta macabra promesa hi ha un alt perill que es produeixi la mort o lesions cerebrals importants «si l’estrangulació es prolonga», segons va advertir la CDC.

¿Quin paper han de tenir les famílies?

L’exposició dels menors a les xarxes socials preocupa des de fa anys mares i pares. Tot i que és impossible posar portes al camp que suposa internet, les expertes els aconsellen acompanyar els seus fills durant aquesta experiència. «Les famílies han de supervisar el que veuen, limitar continguts que poden influir negativament com aquells amb contingut violent, racista, masclista o cosificador. Però sobretot és important que posin horaris i un temps limitat al seu ús i que acompanyin les nenes i els nens quan vegin els vídeos i els ajudin a desenvolupar un cert pensament crític, no abandonar-los davant la pantalla, que es facin preguntes sobre el que estan veient», assenyala Maria Bilbao, psicòloga i psicoterapeuta especialitzada en infància i criança.

«És important que les famílies limitin l’ús de TikTok, que acompanyin els seus fills al veure els vídeos i els ajudin a desenvolupar un pensament crític, no abandonar-los davant la pantalla»

Maria Bilbao, psicòloga i psicoterapeuta especialitzada en infància i criança

Per a la psicòloga jurídica de família Agnès Brossa, el desenvolupament d’una mirada madura i crítica no ha de quedar limitat als menors. «S’haurien de fer campanyes de més educació a les escoles de la mateixa manera que es fan als hospitals per donar pautes sobre com alimentar els nadons», assenyala, apuntant a la necessitat que les famílies tinguin més cultura compartida sobre com acompanyar els fills i vigilar què fan quan estan connectats. «Si la majoria dels pares actuessin igual, seria més fàcil per als nens», assegura.

Infància i soledat

Notícies relacionades

Aquesta experta explica que la base de l’addicció dels menors a les pantalles és que «se senten molt sols». La falta de comunicació dins de les famílies o els elevats horaris laborals dels pares poden portar que el mòbil sigui l’únic refugi dels petits. «L’aparell ha arribat abans que les instruccions», lamenta. Tot i així, Brossa adverteix que fins i tot entre els que supervisen l’activitat en línia dels seus fills «al cap d’un any el control dels pares se’n va en orris», segons la seva experiència. Cal ser constant, recalca.

A més, la plataforma de vídeo propietat de la companyia xinesa ByteDance ha realitzat algunes millores per protegir els menors. Una d’aquestes és donar més poder de control a les famílies. Així, els pares poden enllaçar el seu compte de TikTok als dels seus fills per a així gestionar el temps d’exposició a la pantalla, limitar certs continguts, restringir els missatges o fer que el seu perfil sigui més privat. Aquestes opcions, tanmateix, passen sempre per continuar utilitzant l’‘app’.