Canvis en la normativa

El Govern central proposa incentivar la jubilació activa a metges i pediatres d’atenció primària

Seria, explica Escrivá, una «mesura temporal i excepcional» i amb caràcter retroactiu que cal «visualitzar com un projecte pilot de tres anys»

El Govern central proposa incentivar la jubilació activa a metges i pediatres d’atenció primària

GABRIEL LUENGAS / EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
EFE

El Govern espanyol ha presentat a les comunitats i ben aviat ho farà als sindicats una proposta d’incentiu a metges i pediatres d’Atenció Primària perquè els professionals del sector públic puguin accedir a la jubilació activa amb el 75% de la pensió.

Així ho ha anunciat el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, en una compareixença conjunta amb la de Sanitat, Carolina Darias, al final de la reunió de la Comissió de Recursos Humans en la qual han presentat aquesta mesura que, han dit, ha sigut molt ben rebuda pels consellers.

Es tracta, ha explicat Escrivá, d’una «mesura temporal i excepcional» i amb caràcter retroactiu que cal «visualitzar com un projecte pilot de tres anys»; estarà acotada a aquests professionals, que podran millorar el règim de compatibilització de pensió amb l’activitat laboral, del 75% en lloc del 50% general.

També es permetrà als mateixos professionals accedir a la jubilació activa per treballar al sector públic sanitari a mitja jornada, igualment podent cobrar un 75% de la pensió, en lloc del 50% que es permet amb caràcter general.

La normativa actual de jubilació implica que les opcions d’allargar la vida laboral de metges en el sector públic estigui molt limitada, ha argumentat el ministre.

Una pensió del 50%

De fet, no poden acollir-se a la jubilació activa, que permet amb caràcter general compatibilitzar la feina amb una pensió del 50% excepte en el cas dels autònoms, que tenen la possibilitat quan contracten un treballador per compte d’altri d’arribar al 100%.

Tampoc és possible la jubilació parcial dels metges que treballen en el sector públic perquè no hi ha hagut desenvolupament reglamentari, tot i que sí que tenen la possibilitat de demorar la seva jubilació als 70 anys, això sí, sense cobrar pensió.

Només els metges del sector privat poden accedir a la jubilació activa amb el 50% de la pensió; un de cada quatre dels que estan en aquesta situació, ha especificat Escrivá, provenen del sector públic i en són uns 500 a tot Espanya. El 60% té un règim d’autònom.

Durant la covid es va establir una fórmula transitòria amb pensió completa, a la qual es van acollir 155 metges del sector públic i dos de la privada, mesura que s’acaba aquest any.

Així que ara el Govern intenta incentivar els professionals d’Atenció Primària proposant que el règim de jubilació actiu s’estengui als metges generals i pediatres per pal·liar la insuficiència de professionals en aquest nivell assistencial, resultat d’un procés de jubilació de promocions de metges molt nombroses als anys vuitanta amb una planificació inadequada fa més d’una dècada.

Notícies relacionades

L’Atenció Primària suposa el 30% dels metges del servei públic, és a dir, 42.000 professionals, dels quals 6.000 són pediatres. Aquesta especialitat és, a més, la que més ràtio de treballadors més grans de 60 anys té: un de cada tres metges, uns 12.000, tenen entre 60 i 65 i 1.500 superen aquesta edat.

En definitiva, una iniciativa «innovadora» que s’emmarca en el full de ruta del Govern per elevar el personal en Atenció Primària, ha celebrat Darias, que ha destacat altres mesures com elevar les places en facultats de Medicina, elevar el reconeixement de títols i esforçar-se més en la convocatòria de places.