Educació

Catalunya invertirà 102 milions a millorar l’aïllament de gairebé 300 escoles

  • El pla, finançat amb fons europeus, inclou el canvi de portes, finestres, recobriments i sistemes de calefacció en centres de tot el territori

Catalunya invertirà 102 milions a millorar l’aïllament de gairebé 300 escoles

Laura Guerrero

1
Es llegeix en minuts

El Departament de Educació ha anunciat aquest dimecres que invertirà més 100 milions de fons europeus a «millorar l’eficiència energètica i el confort tèrmic» –canviar finestres, aïllaments i el sistema de calefacció– en gairebé 300 centres educatius catalans. La presentació s’ha fet a l’Institut Pompeu Fabra de Badalona, centre amb un edifici antic amb velles finestres de fusta que seran canviades per altres d’alumini en el marc d’aquest programa, segons ha detallat el conseller Josep Gonzàlez-Cambray, que ha visitat l’equipament amb el president, Pere Aragonès, per comprovar de primera mà la necessitat imperiosa de la inversió.

Els fons Next Generation serviran per canviar la calefacció en 37 centres (8,6 milions) i per millorar les façanes per fer els edificis més eficients energèticament i canviar la calefacció –les dues coses alhora– en 64 centres més (26,4 milions). Tot això, «amb l’objectiu de millorar el confort tèrmic en un context en què cada vegada es veu més l’impacte del canvi climàtic», ha assenyalat el president, que ha insistit que el seu afany és que els alumnes i els mestres «estiguin millor a l’escola».

Teoria i pràctica

Cambray ha aprofitat l’ocasió per recordar que els nous currículums «ja eduquen en la consciència ecològica» i ha assegurat també que el conjunt de les obres s’executaran abans que acabi el 2023.

Notícies relacionades

En paral·lel al pla per millorar l’aïllament de les escoles finançat amb fons europeus, Cambray ha explicat que el Departament continua treballant en el promès pla per fer front a les onades de calor, «que inclourà entre altres actuacions la creació d’espais d’ombra». «Estem estudiant les necessitats centre a centre, en funció de les diferents realitats del país», ha assenyalat el conseller, sense oferir encara gaires detalls sobre aquesta assignatura pendent. Aquest gèlid dimecres s’havia desplaçat a Badalona per parlar del fred.

«Els instituts no han de patir»

Quant a la pujada de la llum i del gas i l’impacte que aquest està tenint als centres precisament pel fred i per la necessitat d’estirar calefacció, Cambray ha respost que «estan acompanyant els centres educatius per fer front a aquests increments». «Els instituts no han de patir. Es pagarà el que calgui perquè facin front a les factures sense que això afecti la resta de necessitats dels centres», ha conclòs amb convicció.