Virus respiratoris

Salut espera arribar al pic de casos de bronquiolitis en una setmana i que la grip creixi fins Nadal

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, assegura que la malaltia infantil és la que més preocupa perquè està en nivells epidemiològics molt alts

Salut espera arribar al pic de casos de bronquiolitis en una setmana i que la grip creixi fins Nadal

ZOWY VOETEN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Departament de Salut de la Generalitat retarda una altra setmana l’arribada del pic de casos de bronquiolitis infantil. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat aquest diumenge en una entrevista al canal 3/24 que no preveu arribar al nombre màxim de casos fins la setmana que ve. I que els de grip continuaran creixent fins Nadal. Són les dues malalties que més preocupen aquest àrea del Govern.

Especialment la bronquiolitis. Com recull l’agència de notícies ACN, aquest virus respiratori ha arribat entre tres i quatre setmanes abans del que és habitual, està en «nivells epidemiològics molt alts», ha superat les xifres d’abans de la pandèmia i està causant una repercussió assistencial «molt important». A l’espera que es publiquin les dades d’aquest diumenge, els casos registrats han continuat augmentant un 1,7% aquesta setmana respecte a l’anterior, amb un total de 1.900 casos. «És una onada important», ha reconegut Cabezas.

Quant a la grip, també ha arribat abans del que és habitual, perquè ja circulava a l’agost. «Ja estem en nivells epidèmics i fa unes setmanes que pugem. Els nivells encara són baixos, però la pujada és successiva», ha assegurat la secretària de Salut Pública, que ha aprofitat per recordar que tant per a aquest virus com per al de covid (que és més estable que la resta) existeixen vacunes.

Marge de millora

Notícies relacionades

En aquest sentit, Cabezas ha lamentat que el ritme de vacunació no vagi una mica més ràpid. Segons les seves dades, només la meitat de persones majors de 60 anys estan vacunades amb la dosi de reforç de la covid i/o de la grip. «Tenim marge de millora», ha admès aquesta responsable pública. «Si estem cridats a vacunar-nos, el millor moment és ara: hauria sigut millor fa unes setmanes, però, si no, ara és el moment», ha insistit.

De tota manera, Salut no preveu haver d’aplicar restriccions de cara a les festes de Nadal a part de fer una crida al «sentit comú». En aquesta línia, Cabezas ha demanat aplicar mesures de protecció com la ventilació d’espais, la distància i la neteja de mans. En cas que hi hagi símptomes, demana no assistir a les celebracions i evitar el contacte amb nadons.