Elevada pressió assistencial

El repunt de la bronquiolitis arribarà en una setmana i els hospitals es preparen per a la sobrecàrrega

  • En temporades anteriors, el màxim de contagis va ser de 1.200 casos per dia, una xifra a la qual ja ha arribat Catalunya

  • Els centres sanitaris reforcen el personal per afrontar l’allau de nens malalts que hi continuarà havent en les següents setmanes

El repunt de la bronquiolitis arribarà en una setmana i els hospitals es preparen per a la sobrecàrrega

Zowy Voeten

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Els pediatres calculen que el pic de l’onada de bronquiolitis que s’està produint en nens (sobretot en els menors d’un any) arribi cap al 29 de novembre (dimarts de la setmana vinent). Pot ser una mica abans o una mica després. Els metges demanen cautela perquè aquestes prediccions s’estan avaluant respecte a les dades prepandèmiques, ja que en aquests últims dos anys de covid-19 no hi ha hagut a penes rastre d’altres virus respiratoris. En aquests moments, les urgències i ucis pediàtriques dels hospitals catalans estan plenes de nens amb bronquiolitis.

«Nosaltres estem col·laborant amb el Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) analitzant els virus respiratoris sincitiales (VRS), i s’espera que el pic de la bronquiolitis arribi la setmana que ve, cap al 29 de novembre», apunta Toni Soriano, pediatre i epidemiòleg de l’Hospital de la Vall d’Hebron (Barcelona).

En onades anteriors a la covid-19, el repunt epidèmic va arribar a mitjans de desembre perquè l’onada va començar més tard que aquest any, que s’ha avançat un mes. Es desconeix, però, quina serà la dimensió del pic de bronquiolitis aquest any, és a dir, el «registre màxom de casos». Segons Soriano, la incidència màxima altres anys va ser de 1.200 casos per dia. Però Catalunya ja està tenint ara, en aquests moments, uns «1.200 o 1.400» casos diaris, sense haver arribat encara al punt màxim.

«Ara estem en aquesta xifra i no sabem si baixarà o si seguirà pujant. Els models matemàtics preveuen que pujarà i que arribarà al seu màxim cap al 29 de novembre i que no saben «quin serà el sostre d’aquest pic», diu aquest pediatre. Creu que serà més alt que ara perquè s’estan contagiant no només els nens «més petits, de menys d’un any», sinó també els de fins a tres. «Per això la càrrega hospitalària [per bronquiolitis] pot ser més alta que abans de la pandèmia», avança.

En hospitals com Sant Joan de Déu o Sant Pau fa dies que els sanitaris doblen torns per fer front a aquesta onada de casos entre la població pediàtrica. El del Mar ha reforçat la infermeria de les urgències pediàtriques durant el cap de setmana. La Vall d’Hebron ha augmentat el seu personal: s’han afegit «reforços» en les guàrdies. «L’hospital s’està preparant per als pròxims dies i setmanes. La sobrecàrrega és molt important. Aquest cap de setmana hem estat molt plens, hi ha hagut molta demanda assistencial a urgències», diu Soriano.

Aquesta sobrecàrrega, opina el pediatre, que se suma al «cansament» general dels sanitaris, anirà pujant en els pròxims dies, sobretot en l’atenció primària i en les urgències. «[Els contagis] estan pujant molt, unes xifres que s’estan desviant del que seria esperable qualsevol altre any prepandèmic», insisteix.

Soriano envia un missatge de prevenció: en els pròxims dies i quatre pròximes setmanes convé «evitar al màxim» que els nens petits estiguin en contacte amb adults o adolescents refredats. «I cal insistir molt en la higiene de mans», destaca.

Augment de llits

El cap de setmana passat van continuar augmentant els casos de bronquiolitis atesos per les urgències pediàtriques. A l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona) la pujada no va ser tan forta com s’esperava. Si el centre estava rebent unes 140 visites diàries per bronquiolitis, el cap de setmana van ser unes 150 per dia.

«Normalment se solen doblar, però no ha passat. Tot i que encara queda molt per davant. Continuem tenint moltíssima pressió i jo no cantaria victòria», apunta Xoán González, coordinador de les urgències pediàtriques de Sant Pau. Creu que, a tot estirar, per a mitjans de desembre ja s’haurà superat el pic de VRS.

La nit de dijous a divendres, Sant Pau va obrir set llits més d’hospitalització pediàtrica. En total, aquest centre sanitari va obrir 21 llits extra (entre semicrítics i planta normal) per afrontar aquesta onada epidèmica en nens petits.

Notícies relacionades

En les urgències pediàtriques de l’Hospital del Mar (Barcelona), que no té uci pediàtrica (a diferència de Sant Pau, Vall d’hebron o Sant Joan de Déu), «nen que arriba, nen que té bronquiolitis», segons els sanitaris del centre. Ahir diumenge, per exemple, hi havia 17 nens, quan normalment n’hi ha «vuit o, a tot estirar, 10».

«La infermeria de les urgències pediàtriques estan reforçades durant el cap de setmana, però entre setmana no», diuen les infermeres. Asseguren que no havien vist un repunt tan elevat. «Estem preocupats, sense ganes de passar per pediatria i amb por que passi alguna cosa greu. Alguns nens arriben molt justos d’oxigen», asseguren.