Assassinats a Itàlia

Un assassí de prostitutes commociona la Roma del luxe

  • Giandavide De Pau està acusat d’haver matat tres dones en un sol dia al barri de Prati

  • El cas ha reobert el debat sobre l’explotació d’estrangeres en el centre de la capital italiana

Un assassí de prostitutes commociona la Roma del luxe
3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Marta Castano Torres era una dona colombiana de 65 anys que exercia la prostitució en un pis de l’acomodat barri romà de Prati. Tenia una filla de 18 anys, oferia els seus serveis a través d’internet i es feia dir ‘Yessenia’. El 17 de novembre, el seu cadàver va ser trobat a la casa en la qual rebia els seus clients. El mateix va passar amb dues prostitutes més asiàtiques, la nacionalitat i identitat exacta de les quals encara no s’ha aclarit. Van ser assassinades aquell mateix dia, a uns 800 metres de distància de l’apartament de la Marta, i amb mètodes similars: tote tres van ser atacades al coll i el pit amb una arma blanca. La policia italiana ha detingut com a sospitós Giandavide De Pau, un individu amb vincles amb la Camorra napolitana, la màfia de Nàpols.

El cas, que ha commocionat Roma, encara presenta diversos punts foscos. No està clar què va portar Pau a matar les tres dones. Tampoc se sap encara a qui va matar primer, ja que a més els testimonis són escassos. Gairebé no hi ha dubtes, en canvi, de la seva autoria. Al telèfon de De Pau, confiscat per la policia, hi ha vídeos del moment en què l’home executa les dones. També s’han trobat les seves empremtes i rastres de l’ADN als llocs on es van cometre els crims.

Possible assassí en sèrie

Totes aquestes circumstàncies, tanmateix, no són les úniques raons per les quals el cas ha cridat l’atenció de l’opinió pública italiana. L’episodi ha passat de ser el relat de simple homicidi a convertir-se en un cas d’importància nacional perquè una de les hipòtesis és que podria tractar-se d’un assassí en sèrie, atès quela policia té als seus arxius diversos homicidis de prostitutes sense resoldre.

Més encara, el cas també ha posat en la mira l’explotació sexual d’estrangeres en zones molt cèntriques de Roma, àrees en què no falten les sales de massatges eròtics i bars de striptease.

De fet, Prati, el lloc on han tingut lloc els crims, no és un barri qualsevol. Es tracta d’una de les zones amb els edificis més elegants de la capital italiana. Allà hi ha, per exemple, el Palau de la Justícia de Roma, seu del Tribunal Suprem de Cassació, el tribunal d’última instància a Itàlia. La premsa italiana ha arribat fins i tot a especular que les prostitutes exerceixen en aquesta zona perquè jutges i magistrats utilitzarien els seus serveis en les seves pauses per menjar, cosa que ha indignat algunes associacions de la judicatura.

Del carrer a pisos

Notícies relacionades

Sigui com sigui, la realitat és que l’explotació sexual de dones migrants s’està convertint en un fenomen cada dia més invisible, també gràcies a les estratègies de les organitzacions criminals que es lucren amb aquestes persones, han remarcat diversos experts. Posen l’exemple de les prostitutes d’origen xinès, que «s’estan movent del carrer a apartaments». «És una tendència evident entre les 50.000 prostitutes que operen a Itàlia», explicava recentment Francesco Carchedi, un sociòleg de la Universitat de La Sapienza de Roma. «En l’actualitat, només a Roma, hi ha 1.500 xineses que treballen a 600 pisos i 80 sales de massatges», afegia Carchedi, que apuntava que el nombre d’apartaments dedicats a aquestes activitats ha passat de 12.000 a 30.000 en els últims anys.

I per afegir més elements al cas, han causat impacte les declaracions de l’escriptor Patrizio Bati, que ha revelat que va ser un dels clients del pis en el qual van ser assassinades les dues prostitutes asiàtiques. Bati ha dit que coneixia una de les víctimes, que ha descrit com una jove de «pell de color ambre, cabell llarg i negre, dents sortints, asiàtica, potser no xinesa». Això ha obert a Itàlia un altre vell i irresolt debat sobre per què persones com Bati contribueixen a l’explotació de dones.