Acte oficial del 25-N

Minut de silenci a Barcelona per les víctimes de la violència masclista

  • Govern, Ajuntament de Barcelona i Diputació celebren un acte unitari a la plaça Sant Jaume

  • «Ara els toca als homes aprendre a identificar i a rebutjar les violències», remarca Tània Verge

Minut de silenci a Barcelona per les víctimes de la violència masclista

EFE/QUIQUE GARCÍA

2
Es llegeix en minuts
ACN

La Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació han celebrat aquest divendres 25-N un acte conjunt per commemorar el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència cap a les Dones. L’actriu Maria Molins ha llegit un manifest en què ha reivindicat que «cal assenyalar l’agressor com a únic responsable», i ha recordat les deu dones assassinades a Catalunya des del gener. Per la seva part, la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha afirmat que les dones estan «fartes de viure violències masclistes» i ha advertit que ara els toca als homes «aprendre a identificar i rebutjar les violències» que ells o el seu entorn cometen. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també hi han participat.

L’acte ha tingut lloc a la plaça Sant Jaume de Barcelona i ha inclòs un minut de silenci en senyal de dol per les deu dones assassinades a causa de la violència masclista des del mes de gener a Catalunya, la lectura d’un manifest per condemnar aquests actes i la d’un poema a càrrec de la poetessa Isa Garcia Caparrós.

La consellera Verge ha assenyalat que les dones «estan fartes» de viure violències masclistes en tots els àmbits i ha remarcat que no és el seu destí «viure-les» ni que se les «eduqui en la por». Ha recordat que fa temps que els moviments feministes i les institucions treballen per eradicar-les, però ha advertit que ha arribat el moment que els homes «facin aquest mateix camí» per «aprendre a identificar les violències que exerceixen» i alhora «rebutjar» les que tenen lloc en el seu entorn.

Així mateix, ha remarcat la importància que tota la societat «treballi conjuntament per eradicar les violències masclistes» i ha reivindicat el paper de la seva conselleria a l’escenari actual: «Mentre hi hagi una sola dona que pateixi violència masclista el Departament d’Igualtat i Feminismes és imprescindible», ha apuntat. Ha afegit que el Govern no deixarà «cap dona sola» i que continuarà treballant per «garantir els seus drets arreu del país visqui on visqui».

Notícies relacionades

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha instat a la unitat del feminisme, un moviment que és «plural», i ha apel·lat a estar «unides» i «avançar juntes». «Davant la violència masclista, estiguem juntes i unides per avançar». Ha advertit que l’extrema dreta vol les feministes «dividides i a casa». «Això és el que no hem de permetre», ha afirmat. 

Per la seva banda, la diputada d’Igualtat de la Diputació de Barcelona, Alba Barnusell, ha posat en valor «l’abordatge conjunt» per posar fi a les violències contra les dones.