Salut sexual

La falta d’educació sexual, motiu principal de l’augment d’ITS entre les dones

Les Infeccions de Transmissió Sexual s’han incrementat un 1.073% des de l’any 2015, adverteix la plataforma de salut femenina Bloom

 Els casos de gonorrea i clamídia són els dos que han augmentat més 

La falta d’educació sexual, motiu principal de l’augment d’ITS entre les dones
3
Es llegeix en minuts

Des de l’any 2015, les Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) han augmentat un 1.073%, segons l’Observatori de Salut Femenina de Bloom. Aquest increment abismal és una conseqüència directa de la falta d’educació sexual.

La mala educació, i l’absència d'aquesta, rebuda en temes de sexualitat és un problema que preocupa enormement les expertes de la plataforma de salut femenina Bloom. Des d’aquí s’ha portat a terme un estudi que alerta de la gran manca de coneixement en l’àmbit sexual: «El problema d’origen és la baixa educació sexual que les dones reconeixen tenir. Des del nostre observatori hem traçat una correlació entre l’augment de les ITS i la baixa percepció del risc en les pràctiques sexuals», assenyala Andrea Aznar, directora editorial d’aquesta plataforma.

«L’educació sexual hauria d’estar garantida per la llei en les diferents etapes educatives», defensa Ana Rojas, investigadora de Bloom. Lluny d’aquest objectiu, la realitat és que «la seva inserció a les aules queda supeditada a cada centre escolar, que generalment la introdueix a través de tallers de tercers com ONG o consultories. Així es perd aquesta intervenció educativa holística en el sistema educatiu, fent que moltes i molts joves no arribin a rebre-la i hagin de recórrer a internet, aprendre a través de l’assaig i error o, fins i tot, recórrer a la pornografia», denuncia Rojas.

Falta de percepció de perill

La tradicional falta d’atenció que se li ha brindat durant aquests anys deriva en un desconeixement generalitzat que suposa un perill. «Una bona educació sexual sistematitzada, amb enfocament de gènere i adaptada a les necessitats socials, contribuiria a fer més realista la percepció del risc, sobretot en aquelles pràctiques on hi ha menys coneixement com el sexe oral o anal», explica Ana Rojas.

La baixa percepció del risc, conseqüència directa d’aquest desconeixement, és un altre dels motius que atenen l’abismal augment d’ITS, suggereixen aquestes professionals: «Des del 2015, la prevalença de les ITS entre dones ha augmentat més d’un 1.000%. És una xifra que no pretén crear una alarma social, sinó conscienciar del problema de salut pública que tenim. A més, aquesta dada ens envia un missatge i és que les ITS no haurien de ser un tabú, ni les persones que les contrauen han de carregar amb l’estigma. Aquestes infeccions són freqüents, hem de normalitzar que existeixen, que tenen tractament i que ningú viu exempt de riscos», indica Andrea Aznar.

Entre les ITS que més han augmentat aquests últims set anys destaquen la gonorrea –un 729% des del 2015– i la clamídia –un 480%-. Així mateix, infeccions com la sífilis, el limfogranuloma veneri o l’hepatitis C han crescut en dones un 129%, 178% i 76%, respectivament. «Sens dubte és realment preocupant. Però aquest augment també es deu a la millora progressiva dels sistemes de vigilància epidemiològica», assegura la directora editorial de Bloom.

Millorar l’educació

Bloom defensa la necessitat d’acabar amb el silenci generacional que plana sobre l’educació sexual. A més d’ampliar fronteres: «Necessitem una educació que no se centri únicament en el sexe per si mateix i en el tradicional alarmisme respecte a l’evitació de l’embaràs. S’ha de focalitzar també en el desenvolupament afectiu de les persones, això portaria molts beneficis a l’hora de relacionar-se en tots els àmbits des d’una edat primerenca, aprenent des del desig, el consentiment, els límits i el respecte».

Tot això ajudaria a acabar amb tots els mites que encara acompanyen la sexualitat. «Milloraria la comprensió i la inclusió de les diferents orientacions sexuals, i ens ajudaria a tenir una conversa menys polaritzada sobre les identitats sexuals», explica Rojas. A més, assegura, està comprovat que des d’edats primerenques ajuda a prevenir violències sexuals en la infància i, per descomptat, en els adults contribueix a limitar les dinàmiques i conductes tòxiques.

Notícies relacionades

Una societat educada a entendre la sexualitat és una societat més responsable i saludable. Per a això és primordial promoure aquests entorns segurs i formatius des de la quotidianitat i en les edats més primerenques. A les escoles, als centres de salut i a les mateixes llars, «encara queda molt per fer en aquest àmbit».

La plataforma defensa així que «l’educació sexual és molt més que sexe. La societat s’hauria d’informar, sobretot a través de plataformes amigables i pròximes que comptin amb informació oficial. Aquesta educació farà més feliç i sana la vida sexual i afectiva de moltes persones».