Dia Mundial de la Salut Sexual

Els metges demanen més cribratges en asimptomàtics per reduir les infeccions de transmissió sexual

  • Alerten que no n’hi ha prou amb l’ús del preservatiu i que són necessaris més recursos per implementar la prevenció

Els metges demanen més cribratges en asimptomàtics per reduir les infeccions de transmissió sexual

El Periódico

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Les infeccions de transmissió sexual (ITS) fa temps que estan en augment. En els últims cinc anys, han crescut un 84% a Espanya, liderades pel VIH, la clamídia i les infeccions gonocòccies, segons la consultora Cegedim Health Data Espanya. En primer lloc, perquè la població viu la sexualitat més lliurement i amb menys por que abans. I, en segon lloc, perquè ara es detecten més que abans. Tot i així, els experts fan una crida a «enfortir la prevenció». «I això no passa només per utilitzar el preservatiu, sinó que s’han de fer proves, cribratges en persones asimptomàtiques. Aquesta és una primera línia de treball potentíssima», diu Jordi Baroja, director de l’oenagé Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats (CJAS), a Barcelona.

Insisteix també en aquesta idea el doctor Jorge García, metge especialista en el VIH i ITS a la unitat de Drassanes, dependent de l’Hospital de la Vall d’Hebron (Barcelona) i de referència a Catalunya. «Una gran eina per prevenir és el cribratge d’ITS. Si la població es fes proves més freqüentment, n’evitaríem la transmissió i eliminaríem les infeccions asimptomàtiques. Per a això necessitem que la població vulgui fer-se aquestes proves i, també, que la sanitat pública doni resposta, assenyala García, conscient com és que els mitjans escassegen.

És per això que gran part dels cribratges d’ITS se centren en homes que tenen sexe amb homes. «Quan la societat té uns recursos limitats, es busquen els grups més vulnerables. Té més efecte fer un cribratge en una determinada població que en una altra. Però, evidentment, [aquests cribratges] haurien d’estar més a l’abast de tots els ciutadans. Per a això hi ha d’haver més centres i més recursos», assenyala aquest sanitari.

Informar les parelles sexuals

Els cribratges no són l’única eina per prevenir les ITS. L’estudi de contactes, com es va demostrar inicialment en la pandèmia de la covid-19 i ara en l’epidèmia de la verola del mico, és una gran estratègia de control. García insisteix en la importància que una persona acabada de diagnosticar amb una ITS avisi les seves parelles sexuals. Però no és sempre és fàcil. «Fan falta campanyes de conscienciació i desestigmatització. En el dia d’avui encara és molt difícil dir-li a una persona amb qui has estat que tens gonorrea. Pot suposar un conflicte. Però l’estudi de contactes és una eina molt útil», assenyala.

Notícies relacionades

També és important la vacunació. En aquest sentit, Catalunya inclourà, a partir d’aquest curs escolar, la vacunació contra el virus del papil·loma humà (VPH) en els estudiants homes que cursin sisè de primària, d’11 a 12 anys, segons va anunciar la Conselleria de Salut el maig passat. A més, Catalunya, com la resta de comunitats autònomes, està vacunant preventivament contra la verola del mico les persones considerades dins dels grups prioritaris: els homes que tenen sexe amb altres homes i que estiguin en programes de profilaxi preexposició (Prep) i en programes de prevenció de persones que ja tenen el VIH.

La Prep, coneguda popularment com «la pastilla antisida», està finançada pel Ministeri de Sanitat i la prenen els homes que tenen sexe sense preservatiu amb homes abans de l’acte sexual. És una altra eina de control. I, finalment, com recorda García, és important «viure sense por». «Perquè si tens por, amagues el cap com un estruç, i no acudeixes al sistema sanitari a la recerca d’ajuda», conclou.