Audiència de Barcelona

Compte enrere perquè el pederasta dels Maristes ingressi a la presó

  • El tribunal comunica a Joaquín Benítez que ha d’acudir a un centre penitenciari d’aquí a 10 dies

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El pederasta dels Maristes, Joaquín Benítez, va comparèixer aquest dilluns a la Secretaria de la Secció 21 de l’Audiència de Barcelona per recollir la resolució en què li ordena ingressar a la presó d'aquí a 10 dies, és a dir, abans del 24 de novembre. Actualment, l’exprofessor resideix en un poble de Girona i podrà acudir a qualsevol centre penitenciari. Fins ara, i malgrat la voluminosa pena, l’exdocent de l’escola de Sants-Les Corts de l’orde religiós no ha trepitjat la presó.

En una correguda, tapat amb una caputxa i amb una mascareta i sense fer declaracions, Benítez va abandonar el Palau de Justícia de Barcelona. A la porta, a més de nombrosos mitjans de comunicació, es va personar Manuel Barbero, el pare d’una de les víctimes dels abusos sexuals comesos per l’exprofessor i que va impulsar el procediment que portarà el condemnat a estar-se durant anys entre reixes. A l’exdocent el van denunciar una vintena d’exalumnes seus, però només quatre d’aquestes demandes es referien a delictes que la llei encara no considerava prescrits. Els altres 16 professors maristes, la majoria germans religiosos, no van poder ser jutjats, perquè totes les denúncies de les seves respectives víctimes també havien prescrit. Tot i així, la condemna de Benítez és la més severa dictada fins a la data contra un docent per abusos sexuals.

Sentència ferma

Notícies relacionades

El Tribunal Suprem va confirmar el 7 d’octubre passat la condemna de 21 anys i nou mesos de presó imposada per l’Audiència de Barcelona l’abril del 2019 (després avalada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya) contra l’exprofessor d’educació física de l’escola dels Maristes de Sants-les Corts de Barcelona per abusar sexualment de quatre alumnes quan eren menors d’edat. La decisió de l’alt tribunal de rebutjar el recurs de Benítez va originar que la sentència dictada per l’Audiència fos ferma i, per tant, era qüestió de dies que s’executés la resolució judicial i es decretés el seu ingrés a la presó per complir la condemna. També llavors van començar a córrer les penes d’inhabilitació.

De conformitat amb l’Estatut de les Víctimes, els quatre exalumnes poden sol·licitar que se’ls informi de l’estat de la causa. D’aquesta manera, com a víctimes tenen dret que se’ls notifiqui les resolucions que puguin ser del seu interès i, essencialment, les que puguin suposar un risc per a elles. La companyia asseguradora dels Maristes va dipositar els 120.000 euros fixats com a indemnització en la sentència.