Educació a Catalunya
Educació fa ús d’estadística per presumir de la baixada de ràtio d’alumnes per professor
El departament afirma que la incorporació de 3.500 docents suposarà que hi hagi 9,59 alumnes per professor
Els sindicats acusen Cambray de donar «xifres falsejades» i les famílies opinen que aquesta contractació no té impacte directe en l’atenció a l’alumnat
A1-155520159.jpg /
Mentre els representants sindicals dels docents catalans es reunien aquest dimarts al Departament de Educació per intentar desencallar les negociacions en marxa per revertir les retallades –cosa que no van aconseguir–, la conselleria feia pública una estadística (amb poc context): la ràtio d’alumnes per professor a Catalunya baixarà de l’actual 10,48 a 9,59 a partir del mes de gener vinent, per la qual cosa serà «la més baixa de la història», assenyalaven orgullosos. Unes xifres que han desmuntat els sindicats. «És una xifra falsejada», ha sentenciat Iolanda Segura, portaveu d’Ustec, el sindicat majoritari a l’escola pública catalana, abans d’assenyalar que la ràtio d’alumnes per aula no ha baixat ni baixarà, almenys aquest curs.
Una baixada que es produirà amb l’entrada en el sistema educatiu durant el segon trimestre d’aquest curs de més de 3.500 mestres de primària i professors de secundària per rebaixar les hores lectives de les plantilles actuals. Una contractació pactada l’1 de setembre en el marc d’una negociació sindical per evitar les vagues previstes per a l’inici del curs i que, a ulls de l’AFFac, «no té un impacte directe en l’atenció de l’alumnat ni en la millora de la qualitat educativa; ni serveix per desplegar d’una vegada per totes el decret d’educació inclusiva», segons denunciava fa uns dies EL PERIÓDICO la seva directora, Lidón Gasull.
Aquests nous 3.500 docents cobriran les hores de menys de classe que realitzarà la plantilla actual, amb la qual cosa l’impacte de l’increment de plantilla –al qual es destinaran 170 milions d’euros– en l’alumnat és, com a mínim aquest curs, relatiu. Hi haurà més mestres però serà perquè els actuals estaran menys hores a l’aula. Amb l’entrada d’uns 1.500 mestres a primària i d’uns 2.000 professors a secundària, els docents podran reduir el seu horari lectiu de 24 a 23 hores a primària i de 19 a 18 hores a secundària.
Els números de Cambray
És a dir, aquest mestre per cada 9,59 alumnes que brandeix Educació és una xifra estadística, sí, però està bastant lluny de ser una realitat tangible a les aules, on les ràtios continuen sent de 25 alumnes per aula a infantil i primària i de 30 a l’ESO, sinó més.
«Si volen calcular la ràtio real, que divideixin pel nombre de grups classe que hi ha als centres, no pel nombre total de professors», ha apuntat Segura, abans de recordar que «hi ha grups d’FP amb més de 35 alumnes per aula i grups de batxillerat amb més de 40». «Anem curts de personal i amb una ràtio molt elevada a la majoria de centres. Aquesta és la dada real», ha reblat la portaveu d’Ustec.
Segons les dades fetes públiques aquest dilluns pel Departament de Educació, és necessari remuntar-se al curs 2007-08 per arribar a la ràtio més baixa d’alumnes per professor assolida fins ara, que va ser del 10,54, i que va anar en augment fins a arribar al punt àlgid dels 12,13 en el curs 2012-13.
Des d’aleshores, segons la mateixa informació del Departament, la ràtio ha anat baixant fins a la del mes de gener vinent, quan hi haurà gairebé 88.000 docents per 876.854 alumnes en el sistema públic a educació infantil, primària, ESO, educació especial, batxillerat i cicles d’FP.
38 alumnes a batxillerat
38 alumnes a batxilleratLa realitat en el dia a dia a les aules casa poc amb l’estadística. Actualment les ràtios de batxillerat per normativa són de 35 alumnes per grup. I, també per normativa, aquesta es pot incrementar un 10% per sobre dels 35. És a dir, els grups de fins a 38 alumnes estan dins la llei.
Les ràtios d’infantil i primària són de 25 per grup, que també pot incrementar-se un 10%, i a ESO són de 30, sempre amb la possibilitat d’incrementar el nombre d’alumnes en un 10%.
Notícies relacionadesLes ràtios que han baixat –com ha fet la natalitat–són les d’infantil 3, que aquest curs són de 20 alumnes per grup-classe. Una baixada que també ha sigut criticada per les AFAs perquè, al no anar incrementades d’un augment de grups, ha suposat que moltes famílies, sobretot a Barcelona, hagin sigut expulsades a la concertada.
D’altra banda, el desembarcament d’aquests 3.500 docents al gener obligarà a més les direccions a refer tots els horaris, una cosa que ha sigut també polèmica.
- Els interessos no ho són tot Aquesta és l’edat límit per demanar una hipoteca a Espanya: ¿Ho sabies?
- Mia Carol: "No em vaig sentir culpable. Sé que no vaig fer res malament"
- Fenomen extrem als EUA L’huracà més violent de les últimes dècades arriba a Florida
- "Casa teva serà el teu taüt"
- Futbol El City tem que l’adeu de Begiristain arrossegui Guardiola
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- 'La vegetariana', de Han Kang: una dona que vol ser una planta
- CRÍTICA Han Kang: sang i ossos
- Apunt Futbolistes sense edat
- Mia Carol: "No em vaig sentir culpable. Sé que no vaig fer res malament"