Vaga sanitària

Una manifestació per la sanitat pública recorrerà Madrid aquest diumenge

Els convocants es queixen per les «arbitrarietats», les «retallades» i el tracte «indigne» als treballadors de la sanitat pública

2
Es llegeix en minuts

Una manifestació ciutadana recorrerà aquest diumenge el centre de Madrid sota el lema «Madrid s’aixeca per la sanitat pública», convocada per associacions veïnals i municipis, i a la qual estan cridats els professionals de les urgències d’atenció primària, també convocats a una nova jornada de vaga.

La marxa, amenitzada per batucades compostes per més de quatre-centes persones, començarà a les dotze del migdia i recorrerà els carrers de Madrid en quatre columnes que, des de diferents zones de la ciutat, confluiran a la plaça de Cibeles, on s’instal·larà un escenari on es llegirà un manifest i hi haurà diverses intervencions.

El coordinador de l’acció, José Luis Yuguero, veí del barri de Puerta del Ángel, al districte de Latina, ha explicat que els veïns s’han unit per presentar «batalla» contra les «arbitrarietats», les «retallades» i el tracte «indigne» als treballadors de la sanitat pública per part del Govern de la Comunitat de Madrid.

És una cosa que «no podem admetre», perquè són «els nostres herois, s’han deixat la vida en la pandèmia i s’estan deixant la pell per mantenir la qualitat en l’assistència», ha asseverat.

La convocatòria de la protesta ha rebut desenes de vídeos de suport a les xarxes socials d’actors com Juan Diego Botto, Luis Tosar, Alberto San Juan i Jorge Sanz, a més del director de cine Miguel Albaladejo.

Al seu manifest, els convocants assenyalen que la gestió de la Conselleria de Sanitat «potencia el model de col·laboració publicoprivada» que suposa que «de cada dos euros pressupostats per a la sanitat pública a Madrid un acaba en butxaques privades».

La Comunitat de Madrid, sent la regió amb més renda per càpita, «és la que menys diners inverteix en atenció primària, la que menys diners gasta per habitant i la que menys centres de salut té per 100.000 habitants», afirmen.

Notícies relacionades

Per als convocants, «s’està atemptant contra els drets laborals dels treballadors i contra la seguretat de la ciutadania, sense cobrir amb metges els centres d’urgències i intentant suplir la relació terapèutica amb videotrucades».

Entre les seves reivindicacions, destaquen el 25% del pressupost de sanitat per a l’atenció primària, el blindatge de la sanitat pública amb la derogació de les lleis que permeten la privatització sanitària i l’augment de les plantilles tant als centres de salut com a les urgències amb contractes «dignes i estables» que frenin l’èxode de professionals de Madrid a altres llocs.