Medi ambient

Els bancs s’exposen a sancions del BCE per no fer cas dels riscos del canvi climàtic

  • El supervisor llança un ultimàtum a les entitats després de dos anys d’inacció 

Els bancs s’exposen a sancions del BCE per no fer cas dels riscos del canvi climàtic
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Fa dos anys que els bancs ignoren l’avaluació dels riscos climàtics de les seves activitats. El 2020, Banc Central Europeu (BCE) va publicar una sèrie de recomanacions perquè les entitats tinguessin en compte aquestes consideracions tan importants, en un moment en què s’han disparat totes les alarmes per l’escalfament global. Però els bancs van fer molt poc. Així que ara el BCE ha decidit llançar un ultimàtum atapeït de crítiques. 

En un comunicat emès aquest dimecres, el supervisor fixa per primera vegada terminis concrets,i amenaça amb aplicar sancions si no es compleixen. Les entitats primer hauran d’avaluar per complet els riscos climàtics i mediambientals per a les seves activitats abans del març del 2023. Després, «integrar els riscos climàtics i mediambientals en la seva governança, estratègia i gestió (global) de riscos» abans de finals del 2023. Per a finals del 2024, els bancs hauran de complir totes les recomanacions establertes el 2020, inclosa la garantia que la seva capital s’ajusta als riscos climàtics.

«Es vigilaran estretament els terminis. Si és necessari, es prendran mesures coercitives», va advertir Frank Elderson, vicepresident del Consell de Supervisió del BCE, sense concretar en quin moment s’aplicarien aquestes mesures.

«La majoria dels bancs encara no han respost a la pregunta de què faran amb els clients que ja no tinguin fonts d’ingressos sostenibles a causa de la transició verda. En altres paraules, massa bancs encara esperen el millor i no es preparen per al pitjor –va continuar Elderson–. En poques paraules, el vas s’està omplint lentament, però encara no està ni tan sols a la meitat».

La revisió

Notícies relacionades

El supervisor bancari del BCE va portar a terme aquest any una revisió en profunditat de l’estratègia, els mètodes de governança i la gestió dels riscos vinculats al clima de 186 bancs de 21 països amb actius totals de 25 bilions d’euros.

L’informe va concloure que, malgrat les millores, els bancs encara han de fer un millor treball d’identificació i gestió dels riscos climàtics i mediambientals dels seus clients.