organització criminal

La Guàrdia Civil desmantella un clan de Barcelona que traficava amb marihuana per Europa

  • Els agents han detingut 34 persones i localitzat quatre empreses pantalla que servien per traficar amb drogues i blanquejar diners

  • El grup, assentat a Rubí, Vilafranca, Montcada i Sant Quirze, tenia ramificacions a Andalusia, València i Suïssa

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Guàrdia Civil ha desarticulat una organització criminal assentada a la província de Barcelona que es dedicava al tràfic d’haixix per tot Espanya i part de l’estranger. En el transcurs de la investigació s’han detingut 34 persones, a més de 17 investigats més, per tràfic de drogues, pertinença a organització criminal, tinença il·lícita d’armes, defraudació de fluid elèctric i blanqueig de capitals. El cos també ha identificat quatre empreses pantalla que servien per enviar la droga a nivell internacional i blanquejar diners. Al seu torn, han sigut confiscades 160.000 plantes de marihuana, 12,6 tones de marihuana processada, mitja tona d’haixix, més d’un quilo de cocaïna, 45.000 euros en efectiu, un subfusell, un rifle, dues pistoles d’aire comprimit, una pistola táser i multitud d’armes blanques. El grup estava assentat a Vilafranca del Penedès (Alt Penedès) i Rubí (Vallès Occidental), tot i que també hi ha hagut detinguts a Andalusia i València.

La investigació s’ha allargat durant dos anys, i ha anat seguint la pista a aquest grup criminal. Les indagacions van començar a l’estiu del 2020, quan els agents van conèixer l’existència d’aquest clan. Al juny, la Guàrdia Civil de Ceuta havia intervingut 330 quilos d’haixix amagats en un camió escombraries. L’agost del 2020 es van interceptar dos cotxes que transportaven 185 quilos d’haixix des de Màlaga fins a Barcelona. Els delinqüents utilitzaven el mètode anomenat ‘go fast’. Un cotxe de gran cilindrada anava davant per veure si el trajecte era segur, i el segon turisme anava darrere amb tota la droga. Els dos enviaments de droga eren del mateix clan, i al novembre, quan es va poder demostrar la correlació dels dos fets, els agents van poder trobar 80 quilos de marihuana que la trama de Barcelona volia enviar a Xile amagant la droga en palets al Port de Barcelona.

Arran d’aquestes confiscacions, el febrer del 2021 ja es van fer els primers escorcolls en domicilis. Van ser 16 pisos ubicats en tres blocs de pisos del barri del Pinar de Rubí. Allà, van veure que els pisos estaven preparats per instal·lar plantacions ‘indoor’ i havien punxat el corrent elèctric. Van confiscar 1.350 plantes i armes: una pistola d’aire comprimit, una pistola tàser, una catana i diversos matxets. En aquell mateix moment, van poder desarticular una altra ramificació del grup que es dedicava als enviaments des de Montcada i Reixac. Distribuïen la droga per paqueteria postal a nivell majorista, però també es dedicaven a vendre-la per Barcelona.

Anàlisis falses de marihuana medicinal

Els agents van descobrir que el grup estava enviant droga a escala internacional. Hi havia ciutadans suïssos d’origen turc que enviaven la droga a Suïssa fent passar la seva marihuana per ús medicinal. Tenien documents fets amb anàlisis falses de l’haixix que transportaven amb què podien eludir els controls policials. Els agents van aconseguir desemmascarar-los perquè van intervenir un camió a Albacete amb 4 tones de marihuana preparades per ser venudes a Suïssa. En aquesta operació van arribar a l’origen de la droga: una explotació agrícola a Almeria que venia la marihuana als de Barcelona. Allà es van trobar sis tones més de droga i 120.000 plantes. Arran d’això, el setembre del 2021 hi va haver un altre operatiu similar a Andalusia que va acabar amb una partida de 31.000 plantes a Motril (Granada).

Notícies relacionades

El 2022 la investigació va fer un pas més. Els agents de la benemèrita van poder relacionar tres empreses més que tenien permís per vendre marihuana amb finalitats mèdiques i tasques d’investigació. Havien falsificat les anàlisis de la mercaderia, ja que no corresponien ni amb les varietats acordades ni amb els nivells de THC permesos (el principi actiu), que estaven molt per sobre. En aquesta fase de la investigació va ser essencial la col·laboració amb l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS). Les empreses estaven ubicades a Castalla (Alacant), Toixa (València) i Sant Quirze del Vallès (Vallès Occidental). A les seves seus van trobar 12.000 plantes i 2,5 tones més de marihuana processada que no complia els requisits dels permisos.

En tota aquesta operació, pilotada per la Guàrdia Civil de Barcelona, han col·laborat els agents de Ceuta, Alacant, València i Albacete. La investigació ha sigut dirigida pel Jutjat d’Instrucció número 2 de Sagunt (València).