Llei trans

El PSOE sospesa exigir autorització judicial per al canvi de sexe de menors de 12 a 15 anys

El grup socialista s’havia compromès a no tocar l’autodeterminació de gènere

El departament d’Irene Montero ho va marcar com a línia vermella i de moment guarda silenci

El PSOE sospesa exigir autorització judicial per al canvi de sexe de menors de 12 a 15 anys
5
Es llegeix en minuts
Violeta Molina Gallardo
Ángel Alonso Giménez

El PSOE estudia modificar l’autodeterminació del gènere en menors de 16 anys: el grup socialista sospesa ampliar l’exigència d’autorització judicial per al canvi del sexe al Registre Civil dels menors de 12 a 15 anys, quan en el projecte de llei aquest requisit s’exigia només per als de 12 i 13 anys.

Així consta en un document amb propostes en les quals està treballant el grup parlamentari socialista de cara a les seves esmenes a la llei trans. Fonts socialistes precisen que no és un text definitiu, ja que continuen treballant-hi, però admeten que tenen possibilitats que aquestes siguin les esmenes definitives que registrin dilluns.

El PSOE es va comprometre a no tocar la redacció de l’autodeterminació del gènere, que estableix que es podrà canviar la menció del sexe al Registre Civil sense necessitat d’informe mèdic o psicològic, tan sols amb la lliure voluntat de la persona implicada.

El que sí que estudia és limitar l’edat a les persones que poden accedir a aquest procediment administratiu: només qui hagi complert 16 anys o més podrà sol·licitar el canvi d’aquesta manera, els menors de 12 a 15 anys hauran de sol·licitar una autorització judicial.

Al conèixer-se que el PSOE votaria de nou per ampliar el termini d’esmenes a la llei trans, des del Ministeri d’Igualtat es va reiterar que l’autodeterminació de gènere era una línia vermella de la llei, ja pactada en el si del Govern, i que no tolerarien cap canvi referent a això. Després de transcendir les propostes d’esmenes en les quals treballen els socialistes, el departament d’Irene Montero ha optat per la discreció.

Fonts del ministeri han indicat que només valoraran les esmenes el dia 2, que és quan es tanca el termini al Registre del Congrés, i han precisat que «el més urgent és tancar un calendari de tramitació que permeti culminar la ponència el 18 de novembre perquè la llei estigui aprovada a finals d’any».

Reversibilitat i violència de gènere

Al document socialista, es llegeix que també s’haurà de recórrer a la justícia per rectificar aquest canvi registral, això és, que quan vulguin revertir un canvi previ del sexe al registre per tornar a la situació inicial hagin de demanar autorització judicial.

Un altre dels temes sobre els quals el PSOE ha mostrat dubtes és el del terme de la violència intragènere i per això valora substituir-lo per violència en l’àmbit familiar i treure la referència a la llei contra la violència de gènere que apareixia en aquest article.

En el projecte del Govern es deia que les víctimes de violència intragènere –en l’àmbit d’una parella del mateix sexe– podrien accedir als mateixos drets laborals i de seguretat social que les víctimes de la violència masclista. El que planegen fer els socialistes és explicitar que quan hi hagi una condemna o una ordre de protecció per violència domèstica, les víctimes podran sol·licitar «la reordenació del seu temps de treball, la mobilitat geogràfica i el canvi de centre de treball als seus ocupadors, que hauran d’atendre la sol·licitud en la mesura de les seves possibilitats organitzatives».

En l’àmbit de l’ocupació, el PSOE farà pròpies dues esmenes proposades pel sindicat UGT perquè les empreses de més de 50 hagin de comptar amb un conjunt planificat de mesures per garantir la igualtat del col·lectiu LGTBI així com per disposar d’un protocol d’actuació per atendre els possibles casos d’assetjament o violència que afectin persones que en ormin part.

I en relació amb l’adopció i l’acolliment familiar, proposarà que no hi hagi discriminació en la valoració de la idoneïtat per a les persones del col·lectiu LGTBI que vulgui iniciar un procés. Així mateix, el PSOE suggereix que es treballi la diversitat familiar als centres de menors.

Dones trans i prostitució

Al document a què ha tingut accés aquest diari, els socialistes parlen d’afegir un article nou per garantir que les dones trans en situació de prostitució puguin accedir a les ajudes sociolaborals recollides a la llei de garantia integral de la llibertat sexual, així com als recursos tant laborals com psicològics que prestin les diferents administracions públiques per a víctimes de violència sexual, tràfic o explotació sexual.

També volen que hi hagi una menció expressa a les dones trans al capítol del projecte que vetlla perquè les Administracions Públiques adoptin mesures per integrar laboralment aquest col·lectiu, així com que s’asseguri l’atenció a aquestes dones amb accions positives als mecanismes d’ocupabilitat i els plans d’inserció de persones en risc d’exclusió social.

Una altra de les consideracions que analitza el PSOE per a les seves esmenes és el desenvolupament de protocols d’atenció ginecològica específics per a dones lesbianes i bisexuals.

Medi rural i ‘sexili’

Planegen així mateix afegir una nova secció a la norma amb mesures per garantir la igualtat del col·lectiu LGTBI al medi rural. Volen que les administracions públiques desenvolupin accions «per promoure el respecte i la visibilitat en matèria d’orientació sexual, identitat sexual i expressió de gènere, així com la diversitat familiar, en l’àmbit rural».

En aquest marc, es pretén realitzar un estudi sobre el sexili, entès com l’«abandonament de les persones LGTBI del seu lloc de residència per patir rebuig, discriminació o violència», impulsar una Xarxa de Municipis per la Igualtat i la Diversitat i posar en marxa campanyes de visibilitat LGTBI i per a la prevenció de la violència i la discriminació adaptades al medi rural.

Notícies relacionades

Els socialistes dirigeixen també una mirada al turisme i volen que les administracions públiques promoguin un turisme divers i inclusiu que visibilitzi les persones LGTBI com a subjectes de l’activitat turística i adoptin mesures per fomentar el turisme LGTBI.

A més, planteja que als sis mesos de l’entrada en vigor de la llei creï una comissió interministerial de seguiment de la seva aplicació en la qual intervinguin Igualtat, Justícia, Interior i Sanitat.