Educació a Catalunya

Famílies i professors tornen a insistir a Educació per la calor a les aules

  • Reclamen al Consorci de Barcelona que defineixi un pla per assegurar temperatures de 22 graus a l’hivern i de 24,5 a l’estiu

Famílies i professors tornen a insistir a Educació per la calor a les aules

Manu Mitru

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Amb un setembre i un octubre més calorosos del normal –dimecres es van registrar temperatures rècord a Barcelona–, persisteix a les escoles catalanes el problema amb el qual van acabar el curs 2021-2022 i van començar el 2022-2023: altes temperatures a les aules que fan complicat el procés d’ensenyar i aprendre amb l’atenció al 100%. És per això que escoles, famílies i sindicats han tornat a insistir en l’assumpte en aquest cas davant el Consorci d’Educació de Barcelona.

Més de 165 associacions de famílies, 58 direccions de centres i els sindicats Ustec, CCOO, UGT i CGT s’han sumat al manifest impulsat per aFFAC, l’entitat de famílies majoritària a l’escola pública, per reclamar al Consorci que prengui mesures i defineixi un pla per instal·lar sistemes de renovació d’aire «en totes les escoles de Barcelona construïdes abans del 2007 i en totes les construïdes posteriorment que van quedar fora del Reglament d’Instal·lacions Tèrmiques als Edificis (RITE)», que estableix temperatures operatives de 22 graus a l’hivern i de 24,5 a l’estiu.

En el document asseguren que «les temperatures són tan elevades que bona part de l’alumnat, del professorat i de la resta de la comunitat educativa poden patir situacions constants de risc per a la seva seguretat i salut». Al setembre, moltes famílies van comprar personalment ventiladors per portar-los a les aules dels seus fills i pal·liar els efectes de la calor.

Argumenten que els sistemes de renovació de l’aire garanteixen el «confort tèrmic alhora que filtren l’aire i eliminen part de les partícules nocives provinents de l’exterior i l’interior, garantint la màxima eficiència energètica».

Notícies relacionades

També apressen el Consorci d’Educació de Barcelona que prengui «mesures d’urgència» a les aules amb sistemes de ventilació adequats per mantenir la temperatura dins dels límits legals i mesures als patis, com la introducció d’espais d’ombra, naturalitzar els patis i reduir la superfície amb ciment. A més del confort climàtic, han considerat que s’ha de garantir la seguretat i salut dels nens i treballadors.

En el cas dels centres concertats, han demanat al Consorci d’Educació de Barcelona que exigeixi als gestors d’aquests centres que compleixin les condicions sol·licitades.