Crisi climàtica

Sequera a Catalunya: 301 municipis estaran en alerta hídrica a finals d’aquesta setmana

  • Un total de 700.000 persones patiran restriccions en l’ús de l’aigua

Sequera a Catalunya: 301 municipis estaran en alerta hídrica a finals d’aquesta setmana
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquesta setmana acabarà a Catalunya amb 301 municipis de 21 comarques en estat d’alerta per sequera. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha qualificat la situació de «preocupant», tot i que ha assenyalat que les dessalinitzadores estan funcionant «al seu màxim nivell».

L’Agència Catalana de l’Aigua ha declarat aquest dimecres l’alerta hidrològica a l’aqüífer de Fluvià Muga. Amb aquesta ja són nou les àrees en situació d’alerta: Carme Capellades, el naixement del Ter, el Llobregat Mitjà, Anoia Gaià, Empordà, la Serralada Transversal, Banyoles i Prades Llaberia. Els aqüífers Ter Llobregat, Darnius Boadella, Riudecanyes i el Consorci d’Aigües de Tarragona continuen en prealerta.

L’aqüífer del Fluvià Muga, que proveeix 22 municipis de l’Alt Empordà, ha registrat aquests últims mesos un descens constant del seu nivell. En aquests moments, la massa d’aigua subterrània està situada a 15,4 metres per sobre del nivell del mar. Per aquest motiu l’ACA ha optat per reduir el consum d’aigua en usos agrícoles, ramaders, industrials i lúdics. La decisió entrarà en vigor una vegada es publiqui en el DOGC, a finals d’aquesta setmana.

Quan aquesta conca entri en l’escenari d’alerta, hi haurà 301 municipis en situació d’alerta per sequera. En total, afectarà 700.000 habitants, un 10% de la població catalana. D’aquests municipis, 37 estan en alerta pel baix volum dels aqüífers (15 del Carme Capellades i 22 del Fluvià Muga) i els 264 restants ho estan per baixa pluviometria i perquè garanteixen les seves demandes d’aigua a partir de pous propis, captacions superficials o embassaments.

Notícies relacionades

L’alerta per sequera suposa una sèrie de limitacions en l’ús de l’aigua, com la reducció del consum per a reg agrícola (25%), per a usos ramaders (10%), per a usos industrials (5%), per a usos recreatius que impliquin reg (30%) i per a altres usos recreatius (5%).

Quant als usos domèstics, hi ha limitacions per a determinats usos urbans que han de complir tots els municipis afectats. Així es restringeix el reg de jardins i zones verdes, l’ompliment de piscines o el rentat de cotxes. També es prohibeix omplir fonts ornamentals i els particulars no poden netejar els carrers amb aigua de la xarxa. Així mateix, en el consum global per proveïment es fixa un màxim de 250 litres diaris per persona.