Preparatius de la cimera de Sharm al-Sheikh

El món, cada vegada més exposat a la inseguretat alimentària

  • L’avenç de l’emergència climàtica està intensificant grans crisis de salut, segons alerta l’últim informe ‘The Lancet Countdown’

  • Espanya és el país europeu amb més risc de mort per calor extrema

Proves mèdiques que determinen el grau de desnutrició dels nens.

Proves mèdiques que determinen el grau de desnutrició dels nens. / JUAN CARLOS TOMASI / MSF

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

La crisi climàtica no només està afectant la salut del planeta: també està agreujant, accelerant i intensificant diverses crisis que afecten directament la salut dels humans. Segons alerta l’últim informe científic ‘The Lancet Countdown’, les sequeres i la falta de recursos hídrics agreugen la inseguretat alimentària global. Les altes temperatures estan augmentant les morts per calor extrema arreu del món. I l’avenç de l’escalfament global, els fenòmens meteorològics extrems i els índexs de pol·lució global estan provocant un augment de malalties infeccioses, així com de patologies cardiovasculars i respiratòries.

Aquest és l’últim missatge d’alerta que llança la comunitat científica a tan sols unes setmanes de l’inici de la Cimera del Clima de Sharm al-Sheikh: la gran trobada diplomàtica sobre les polítiques climàtiques que marcaran el futur del planeta. «El canvi climàtic està impactant greument en la salut de les persones i, tot i així, veiem que els governs i les empreses continuen donant prioritat a una indústria dels combustibles fòssils que agreuja encara més aquestes crisis», destaca Marina Romanello, directora de l’informe i professora de l’University College of London.

«Els governs i les empreses continuen donant prioritat a una indústria dels combustibles fòssils que agreuja encara més aquestes crisis»

Marina Romanello, directora de l’informe

Notícies relacionades

L’anàlisi, que aquest any arriba a la setena edició, ha sigut elaborada per un centenar d’experts i una cinquantena d’institucions, incloses l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Organització Meteorològica Mundial (OMM). L’anàlisi, publicat aquest dimecres, posa èmfasi en la gravetat del problema i reclama «una acció immediata» per frenar la crisi climàtica i «salvar la vida de milions de persones».

Aquestes són les grans crisis de salut que s’estan amplificant i accelerant amb l’avanç de l’emergència climàtica global, segons l’últim informe de ‘The Lancet Countdown’. 

Seguretat alimentària en escac

L’informe es mostra contundent sobre un dels principals perills de la crisi climàtica: «Està afectant tots els pilars de la seguretat alimentària». L’augment global de les temperatures i l’increment dels fenòmens meteorològics extrems estan posant en perill els cultius de tot el món. En l’última dècada, la sequera global ha augmentat gairebé el 30% i, al seu torn, ha deixat desenes de milers de persones exposades a la falta d’aliments i d’aigua. ­­­

«El canvi climàtic ja està tenint un impacte negatiu en la seguretat alimentària. Estan augmentant els índexs de malnutrició i la desnutrició», destaca Elizabeth Robinson, directora de l’Institut Grantham i una de les expertes que ha liderat aquest estudi. Segons destaca la investigadora, l’avanç de la crisi climàtica també està demostrant la «fragilitat de la cadena de subministraments mundial» i el fet que, tal com hem vist aquest any, el preu dels aliments pot augmentar en moments de crisi i deixar encara més exposats els col·lectius vulnerables.

Més morts per calor extrema.

Mentre l’escalfament global avança, els termòmetres globals han augmentat més d’un grau de mitjana en un segle i el món viu un auge temperatures extremes, els experts alerten que les morts atribuïbles a la calor extrema van augmentar un 68% en l’última dècada. Sobretot entre més grans de 65 anys i entre població especialment vulnerable.

Segons apunta l’informe, l’exposició a la calor extrema desencadena un ampli ventall de problemes de salut: exacerba malalties subjacents com les cardiovasculars i les respiratòries, provoca cops de calor (moltes vegades mortals), afecta negativament els embarassos, altera els patrons de son i augmenta la incidència dels problemes de salut mental.

Augment de les malalties tropicals.

L’augment global de les temperatures també està aixecant l’expansió de malalties tropicals arreu del món. El mosquit responsable de la transmissió de la malària té ara un 32% més de temps per expandir-se pel nord d’Amèrica i un 14% més de temps per pul·lular per l’Àfrica. El risc de transmissió del dengue ha augmentat un 12% arreu del món en els últims deu anys. En total, s’estima que els casos d’aquesta malaltia infecciosa s’han duplicat cada dècada des de 1990. A Espanya, en els últims cinc anys s’han detectat diversos brots de dengue.

Els experts alerten que l’augment d’aquestes malalties infeccioses, així com un increment dels problemes de salut derivats de la crisi climàtica, provocaran més pressió sobre el sistema sanitari. En aquest sentit, l’anàlisi demana reforçar l’accés a la sanitat per fer front a aquesta crisi creixent.