La lluita contra la pandèmia

L’EMA avisa d’una nova onada de covid-19 «en les pròximes setmanes»

  • L’Agència Europea del Medicament vigila l’expansió de la subvariant BQ1, que podria convertir-se en dominant entre mitjans de novembre i principis de desembre

L’EMA avisa d’una nova onada de covid-19 «en les pròximes setmanes»
2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Els casos de covid-19 tornen a disparar-se i l’Agència Europea del Medicament (EMA en les seves sigles en anglès) confirma el que els experts porten dies alertant: l’aparició d’una nova onada de contagis «en les pròximes setmanes» a causa de les noves subvariants del virus, BQ1 i BQ2, identificades en diferents llocs. «Estem seguint acuradament les noves variants del virus» però «és més ràpid del que podem ser en l’adopció de les vacunes», ha admès aquest dimecres el responsable de vacunes de l’EMA, Marco Cavaleri, que confirma que l’aparició de noves mutacions ofereix noves vies d’escapatòria al virus.

Segons aquest expert de l’EMA, la subvariant BQ1 va ser detectada la setmana passada en «almenys cinc països de la Unió Europea i de l’Espai Econòmic Europeu» i es convertirà en la variant dominant entre mitjans de novembre i principis de desembre. «En aquest moment no sabem si la BQ1 serà més transmissible o causarà una malaltia més greu però el que ja se sap és que té una habilitat major d’escapar de la immunitat que ofereix la vacunació, inclosa la infecció natural amb òmicron», ha afegit. L’EMA també vigila de prop l’evolució de la nova subvariant XBB que s’està expandint amb rapidesa a Àsia i que ja ha sigut detectada en alguns països de la UE. 

«La pandèmia encara no ha acabat» i «instem els ciutadans que es vacunin ara, especialment si la seva situació de salut els posa en risc més elevat de tenir una malaltia greu», ha insistit l’expert apuntant particularment les persones més grans de 60 anys, les dones embarassades i les persones amb altres malalties. Ja que la covid-19 circularà alhora que la grip aquesta tardor i hivern, Cavaleri ha defensat la posada en marxa de campanyes de vacunació conjuntes, tal com han començat a fer alguns països, i ha instat els ciutadans que aprofitin i s’inoculin les dues vacunes.

Notícies relacionades

Quant a la vacunació contra la covid-19 entre els nens petits, la recomanació de l’EMA aposta per vacunar els nens amb malalties subjacents per protegir-los de l’hospitalització i de la malaltia greu tot i que correspon als estats membre decidir quins són els grups prioritaris de risc. Respecte a la possibilitat que desenvolupin miocarditis i pericarditis, els experts no han identificat casos en els assajos clínics i conclouen que el risc és més elevat entre els nens que desenvolupen la malaltia de la covid-19.

Finalment, quant a la situació de les noves vacunes contra la covid –fins ara n’hi ha sis d’autoritzades– l’agència continua avaluant les sol·licituds de Sanofi-Pasteur i de l’empresa Hipra. Segons ha explicat Cavaleri, l’agència encara espera que la farmacèutica espanyola li remeti «dades addicionals», tot i que la intenció és concloure l’anàlisi «en les pròximes setmanes».