Tensió en augment

Podem avisa que no acceptarà retocar l’autodeterminació de gènere en la ‘llei trans’

  • Montero adverteix el PSOE que no donaran suport a esmenes que «qüestionin» que les persones trans puguin canviar de sexe en el DNI amb la seva mera voluntat a partir dels 14 anys

Podem avisa que no acceptarà retocar l’autodeterminació de gènere en la ‘llei trans’
1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La tensió va en augment entre el PSOE i Podem entorn de la ‘llei trans’. La ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha avisat aquest dijous els socialistes que està molt «preocupada» per la possibilitat que presentin esmenes que «tornin a qüestionar aspectes centrals de la llei, com el reconeixement a la lliure autodeterminació de la identitat de gènere», és a dir, que es pugui canviar de sexe en el DNI amb la mera declaració de l’interessat, sense dos anys d’hormonació i aval mèdic, com s’exigeix en l’actualitat. Moreno ha garantit a la comunitat LGTBI que el seu partit no recolzarà cap «retrocés en drets» sobre el text pactat prèviament en el si del Govern.

«Saben que vam tenir debats molt intensos [...] però vam arribar a un acord per garantir la lliure autodeterminació de gènere i per reconèixer el dret de les infàncies trans [...] i el compromís és que s’aprovi la llei abans de final d’any i sense retrocés en drets», ha reblat.

L’advertència de la ministra se sustenta en dos gestos del PSOE. D’una banda, aquest partit ha demanat ampliar el termini per presentar esmenes a la norma, quan l’acord era que es tanqués dimarts. I, de l’altra, diversos dirigents socialistes s’han mostrat favorables que en la tramitació parlamentària es «millori» la llei.

Les esmenes

Notícies relacionades

Fonts socialistes citades per ‘El País’ assenyalen que la formació liderada per Pedro Sánchez estudia presentar esmenes en dues qüestions concretes: que es permeti el canvi de sexe registral i en el DNI amb la mera voluntat de l’interessat a partir dels 14 anys, ja que les principals crítiques contra la llei se centren en el tema dels menors, i que s’equipari la violència masclista a la violència entre persones del mateix gènere.

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha assenyalat, per exemple, que la llei «requereix una reflexió» i «conciliar les expectatives de les dones, associacions feministes i d’aquelles persones que senten que el cos en el qual viuen no es correspon amb el que senten amb atenció als experts».