Informe a Barcelona

Tres de cada cinc menors atesos per Càritas presenta patiment psicoemocional

  •  El 60% de les famílies amb nens que reben ajuda de l’oenagé no tenen una vivenda digna 

olerin22654184 barcelona 07 06 2013    la federaci n de entidades de atenci180813171001

olerin22654184 barcelona 07 06 2013 la federaci n de entidades de atenci180813171001

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Tres de cada cinc menors que atén Càritas Barcelona presenta patiment psicoemocional derivat de les condicions d’«estrès socioeconòmic», segons les conclusions de l’informe ‘Cuidar i créixer en fragilitat’ que ha elaborat l’entitat sobre la situació actual d’aquestes famílies vulnerables. «La pobresa infantil està condicionant la desigualtat dels següents 30 anys», ha alertat aquest dimecres el director de Càritas Barcelona, Salvador Busquets, en declaracions als periodistes després de presentar l’informe al CaixaForum Macaya de Barcelona.

La cap d’anàlisi social i incidència de Càritas Barcelona, Miriam Feu, ha remarcat que aquest patiment psicomocional dels menors que atén l’entitat triplica la mitjana de la població, i ha explicat que dos de cada tres progenitors també viu en aquesta situació. Per a Feu, «la pobresa infantil és la pobresa de les famílies amb fills», per la qual cosa des de l’entitat demanen una prestació universal per cada fill a càrrec amb la qual es cobreixi els ingressos mínims durant tota l’etapa de criança.

Un menor que creix en un entorn marcat per grans carències té el «doble de probabilitats» de convertir-se en un adult en situació d’exclusió social, per la qual cosa ha advocat per implementar polítiques amb què es trenqui amb la transmissió intergeneracional de la pobresa.

Feu ha lamentat que aquests menors «no tenen l’espai d’infància» necessari per desenvolupar-se amb normalitat, considera que han de créixer massa ràpid i ho ha exemplificat amb el fet que adopten els somnis dels seus pares com tenir una vivenda digna o aconseguir una feina, entre d’altres.

Les xifres

Han elaborat l’informe a partir de 1.070 enquestes de les quals 606 han realitzat a progenitors i 464 a menors: tres de cada quatre famílies són estrangeres amb una mitjana de nou anys vivint a Espanya i un 30% d’aquestes viu en situació administrativa irregular.

El 41% dels adults enquestats està a l’atur i, malgrat que el 91% de les llars amb menors té algun ingrés econòmic, aquest no supera la mitjana de 850 euros per a tota la família, segons les conclusions de l’informe.

L’entitat també recull a ‘Cuidar i créixer en fragilitat’ que el 60% de les famílies amb menors ateses per Càritas Barcelona no tenen una vivenda digna: el 31,5% viu en una habitació d’un pis compartit, l’11,2% en vivendes cedides per institucions o altres persones, el 9,2% ocupa una casa per necessitat i el 8,1% viu de lloguer sense contracte.

Polítiques públiques

Feu ha destacat el «sobreesforç» que realitzen els progenitors per aconseguir una elevada competència parental així com la seva capacitat de resiliència, per la qual cosa ha instat l’Estat a garantir les cures i protecció de la infància i les famílies.

Notícies relacionades

Entre les seves reclamacions s’inclou invertir en polítiques públiques de prevenció, diagnòstic i cura de la salut mental tant dels adults com dels menors, garantir una vivenda digna per a aquestes famílies i accessibilitat econòmica per a un nivell de vida digne.

També han advocat per aconseguir la igualtat d’oportunitats en l’accés a l’educació des d’una «mirada integral», és a dir, que també s’incloguin activitats d’oci educatiu i extraescolars com a part del sistema.