Focs

Catalunya ha activat el màxim nivell de risc d’incendi forestal més cops que mai aquest any

La dada preocupant reflecteix un estiu complicat en què la simultaneïtat d’incendis ha guanyat protagonisme

Catalunya ha activat el màxim nivell de risc d’incendi forestal més cops que mai aquest any

LORENA SOPENA / EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest any ha sigut el que més vegades s’ha activat el màxim nivell d’alerta en el Pla Alfa per risc d’incendi forestal a Catalunya. Així ho ha confirmat el conseller d’Interior de la Generalitat, Joan Ignasi Elena, al clausurar amb la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, la jornada ‘Eines per a la gestió de la massificació en el medi natural’, feta al monestir de Montserrat (Barcelona).

La dada preocupant reflecteix un estiu complicat en què la simultaneïtat d’incendis ha guanyat protagonisme, sobretot en la primera quinzena de juny i al juliol, amb focs forestals com el del Pont de Vilomara, que va calcinar 1.743 hectàrees.

Però aquesta xifra no només castiga Catalunya. Aquest 2022 ha sigut l’any amb més incendis dels últims tres lustres, superant els 350 incendis i arribant a les 300.000 hectàrees cremades, segons dades de finals d’aquest agost. Així mateix, les dades també assenyalen que hem sigut un dels països més afectats pels incendis a tot Europa, ja que el 40% de superfície cremada a tot el continent ha sigut a Espanya.

Tornant a Catalunya, la comunitat té uns dos milions d’hectàrees forestals. En altres paraules, dos terços del seu territori són boscos. Això vol dir que, en condicions extremes com les actuals, amb una sequera acumulada de dos anys i onades de calor encadenades, la Generalitat va activar més que mai el seu Pla Alfa per evitar més hectàrees cremades de les que hi havia. Aquest restringia les activitats lúdiques i agrícoles en el medi natural en múltiples municipis en risc, condicions que no van agradar a molta gent, però que sí que van servir per ‘controlar’ i evitar més incendis.

Advertències

Notícies relacionades

El conseller Elena ha advertit que és necessària la precaució per poder continuar disfrutant dels espais naturals, una cosa agreujada per les condicions climatològiques, que «obliguen» a prendre mesures. I, per la seva banda, Vilagrà ha cridat a la responsabilitat per preservar els espais naturals el més intactes possible, i ha reclamat mesures concretes per a regular la «sobrefreqüentació» d’aquests espais.

De tota manera, els dos consellers han aplaudit el treball dels Agents Rurals, al mantenir la seguretat en els entorns naturals, i Elena ha valorat que sense la seva tasca «molt probablement aquest estiu hauria sigut un drama» pel que fa a incendis forestals.