Atac a tres grans hospitals

Els hospitals afectats per l’atac cibernètic recuperen «gran part» de la normalitat

  • La Generalitat assegura que s’ha pogut recuperar bona part dels sistemes danyats mentre se’n continua investigant l’autoria

Els hospitals afectats per l’atac cibernètic recuperen «gran part» de la normalitat

MANU MITRU

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Generalitat ha informat aquest diumenge que ha aconseguit recuperar «gran part» dels sistemes informàtics afectats per un atac cibernètic a la xarxa d’hospitals i centres mèdics del Consorci Sanitari Integral. L’atac informàtic mitjançant un virus de tipus programari segrestador –que segresta dades per demanar un rescat econòmic– es va detectar divendres a la matinada i va afectar tres grans hospitals (el Moisès Broggi de Sant Joan Despí, el Dos de Maig de Barcelona i el Creu Roja de l’Hospitalet de Llobregat), més d’una desena d’ambulatoris i centres sociosanitaris.

Notícies relacionades

L’activitat assistencial als hospitals i als altres centres sanitaris s’ha mantingut mentre es tractava de resoldre la incidència, si bé ha arribat a afectar el seu funcionament. Els sanitaris no van poder consultar historials mèdics ni programar o fer proves que depenguin del sistema, com per exemple radiografies. A tall de prevenció, el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) ha proporcionat 1.000 ordinadors al consorci sanitari «per evitar un nou incident». «També ha facilitat nous dispositius destinats a garantir el servei assistencial en els Centres d’Atenció Primària», ha afegit el Govern en un comunicat. 

En paral·lel, la Generalitat explica que segueix en marxa la investigació per aclarir els fets i l’autoria de l’atac. El Govern ressalta que el pla de seguretat de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, desplegat fa dos anys, «ha permès contenir l’abast de l’incident i mantenir l’activitat assistencial en les àrees afectades».