Divendres a la matinada

Els hospitals catalans miren de recuperar la normalitat després de l’atac cibernètic que van patir divendres

Els usuaris amb prou feines han notat la incidència i els serveis es presten amb normalitat

Els hospitals catalans miren de recuperar la normalitat després de l’atac cibernètic que van patir divendres

Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després del greu atac informàtic que va patir divendres a la matinada el Consorci Sanitari Integral, els tres grans hospitals que van veure afectat el seu funcionament, el Moisès Broggi de Sant Joan Despí, el Dos de Maig de Barcelona i el Creu Roja de l’Hospitalet, miren de recuperar una normalitat que trigarà encara uns dies a tornar plenament.

Tot i així, els serveis d’aquests centres es troben plenament operatius amb problemes menors després que divendres els sanitaris no poguessin consultar historials de pacients, programar cites ni realitzar certes proves pel bloqueig dels ordinadors.

Des de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya asseguren que no es pot recuperar d’aquests atacs cibernètics d’un dia per l’altre, si bé l’important és constatar que «tot està sota control». L’agressió informàtica detectada divendres a la matinada, es tractava d’un ‘ransomware’, mètode amb què els cibercriminals «segresten» dades o l’accés als ordinadors a fi d’exigir el pagament d’un rescat econòmic per alliberar-los. 

Els usuaris amb prou feines n’han notat la incidència

«Ha sigut com tornar als anys 90», compten des del Moisès Broggi respecte a la manera en què es van veure obligats a treballar divendres, amb referència a la falta de suport informàtic, destacant que l’important ha sigut que, «gràcies a la professionalitat de tot el personal», els usuaris amb prou feines van notar la incidència en el servei prestat, ja que només «es va haver de suspendre alguna prova que no era urgent».

«Aquest matí estem reconstruint el sistema informàtic. L’atenció primària funciona perfectament, igual que les urgències. Les incidències són mínimes», asseguren des de la direcció de comunicació del Moisès Broggi.

El fet que l’hospital tingués les còpies de seguretat al dia facilitarà la recuperació del sistema.

Atacs cibernètics

El Moisès Broggi ja va patir un atac cibernètic similar el setembre del 2020, també víctima d’un segrest del tipus ransomware que va paralitzar alguns serveis.

En aquella ocasió, el centre no va cedir al xantatge dels ciberdelinqüents, que exploten la situació d’emergència que provoquen, amb la salut dels pacients en joc, per exigir el pagament ràpid d’una quantitat de diners per aturar l’atac.

Notícies relacionades

Els atacs a centres sanitaris tenen també per objectiu el robatori de dades clíniques que després es venen en el mercat negre. Darrere dels atacs hi ha grups organitzats de cibercriminals que poden també utilitzar dades robades per extorsionar les seves víctimes o per suplantar la seva identitat.

En l’atac de divendres no es té constància que s’hagin exposat dades mèdiques de cap pacient.

Temes:

Ciberatacs