Un Senat unànime aprova definitivament el fons per a víctimes de l’amiant

El Ple del Senat ha aprovat per unanimitat la proposició de llei per crear un fons de compensació de 25 milions d’euros per a la reparació dels danys i perjudicis per a la salut de les víctimes de l’amiant

amianto-bastidor-metro

amianto-bastidor-metro

1
Es llegeix en minuts
EFE

La iniciativa, que ha sigut aprovada per 259 vots favorables i un vot erroni del senador popular Antonio Román Jasanada, suposa aquesta assignació inicial dels pressupostos generals de l’Estat d’aquest any per a les víctimes de l’amiant.

El fons serà gestionat per l’Institut Nacional de la Seguretat Social i comptarà amb consignacions o transferències que es determinin en els pressupostos, així com amb altres aportacions com, per exemple, sancions a empreses. Una vegada publicat al BOE, el text dona un termini màxim de tres mesos per al desenvolupament del reglament necessari per posar en marxa i iniciar les activitats del fons.

Durant tot el segle XX es van importar unes 2.600.000 tones d’amiant. El pic màxim de consum es va produir entre els anys 1970 i 1980, unes tres quartes parts utilitzades en la construcció, i se n’ha provat científicament la relació amb el mesotelioma.

Notícies relacionades

A Espanya, entre els anys 1994 i 2008 el nombre de morts vinculades directament a l’amiant va ser de 3.943.

Segons la llei, «si es fa una estimació del nombre anual de casos de patologies per amiant, entre els anys 2003 i 2009 es podrien haver produït 7.154 casos a indemnitzar en les seves diferents modalitats».

Temes:

Amiant