Assetjament a les aules

Alumnes de l’institut Dolors Mallafrè de Vilanova i la Geltrú denuncien un professor per abusos

  • «Vinc amb vosaltres a l’habitació i cardem», els va deixar anar a dues estudiants durant un viatge a Madrid

zentauroepp16227799 mex05  ciudad de m xico  m xico   12 06 2011   mujeres march171025111301

zentauroepp16227799 mex05 ciudad de m xico m xico 12 06 2011 mujeres march171025111301 / Mario Guzman

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Nou alumnes de l’institut Dolors Mallafrè de Vilanova i la Geltrú (Garraf) han denunciat davant els Mossos d’Esquadra al que era el seu professor de filosofia i sociologia per assetjament sexual i abusos. El Departament d’Educació l’ha suspès de funcions de forma cautelar.

Segons relata el diari ‘Ara’, els fets es van produir en els dos últims cursos escolars (20-21 i 21-22) quan les estudiants cursaven batxillerat. Les joves han explicat que el seu professor Xavier Pascual, de 46 anys, les perseguia amb comentaris sexuals i les sotmetia a tocaments constants. «Ens tocava l’esquena, els cabells, el braç. Li dèiem que no ho fes, però no feia cas», ha relatat una de les noies.

Després de queixar-se en tres ocasions a la direcció del centre, finalment les famílies van optar per acudir a la policia. A més, una família ha presentat una denúncia  davant el Departament i el Síndic de Greuges per la resposta del centre. «No van activar el protocol ni van fer res. És molt greu. Deixem les nostres filles a l’institut pensant que estaran segures, i resulta que no ho estan», assenyalava aquesta família en declaracions a l’‘Ara’.

El primer impacte el van tenir les joves ja en les primeres classes de filosofia, en les quals parlava de forma continuada sobre la sexualitat. «Ens explicava que es masturbava amb anuncis de xampú i ens va demanar un treball d’ètica amb contingut sexual», recorda una de les víctimes. També eren habituals comentaris exclamatius sobre la roba que portaven les alumnes. Les noies ho van comentar amb la tutora que els va dir, segons expliquen, que «no s’hi podia fer res». Quan van anar al director, aquest els va contestar que «miraria què hi podia fer», però els va demanar «discreció», recorda una altra.

Notícies relacionades

El curs passat, durant un viatge a Madrid, els comentaris i els tocaments es van intensificar. Les joves relaten que tot i que eren menors, Pascual les «va colar en una discoteca» i els «va comprar copes». A una d’elles, després de sortir del local, li va dir que tenia fantasies amb ella. L’alumna es va escapolir de la situació com va poder. L’assetjament va continuar l’endemà quan a dues d’elles els va explicar els seus gustos sexuals, els va preguntar què els agradava a elles i els va dir que li agradaria fer un trio amb elles. Fins i tot els va arribar a deixar anar: «Vinc amb vosaltres a l’habitació i cardem». «No, gràcies, li vam respondre. Ell era l’autoritat i em feia por per les notes», lamentava una de les assetjades.

L’escalada d’assetjament va culminar aquella nit, quan aquesta mateixa alumna es va trobar malament. Pascual li va proposar acompanyar-la a agafar un taxi per anar a l’hotel. Dins del taxi, la va atacar. «Es va acostar molt. Va intentar ficar la mà sota el vestit i tocar-me els pits. Quan vam arribar, vaig sortir corrents. El taxista va bloquejar les portes perquè ell no pogués sortir i em vaig tancar a l’habitació». De tornada a l’institut, l’alumna va deixar l’assignatura i el professor va adoptar una actitud agressiva cap a ella. Un dia, una professora va veure com ell s’adreçava a ella enfadat i van anar a denunciar-lo al director, que les va convidar a acudir als Mossos.