Meteorologia

L’estiu no se n’havia anat: aquest cap de setmana es tornarà a arribar als 34 graus

Sevilla i Granada registraran les temperatures més altes del país

Diumenge s’esperen xàfecs al sud i al sud-est

L’estiu no se n’havia anat: aquest cap de setmana es tornarà a arribar als 34 graus
3
Es llegeix en minuts

El fred de les últimes hores serà passatger per l’arribada d’una massa d’aire càlid, que afavorirà un cap de setmana assolellat i amb ascens generalitzat de les temperatures, sobretot en punts d’Almeria, Badajoz i Terol, on s’arribarà als 30 graus i fins i tot 34 graus a Sevilla i Granada.

Aquest divendres encara hi pot haver fortes tempestes a l’àrea mediterrània, especialment a les Balears i Catalunya, tot i que amb tendència a remetre, ha avançat Rubén Del Campo, portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que ha incidit en la tornada de dies estables i amb ambient càlid per a l’època. L’‘estiuet de Sant Miquel’ arriba amb dos o tres dies de retard, però arriba, i deixarà diumenge temperatures màximes en «clara tendència ascendent» superiors als 34 graus a les valls del Guadiana i del Guadalquivir, ha assenyalat Del Campo.

Aquest divendres, i per capitals de província, València, Sevilla, Múrcia, Màlaga, Huelva i Còrdova arribaran als 27 graus; Badajoz, Cadis i Castelló 26 graus; Granada, Alacant i Almeria 25 graus, mentre que al centre del país, Toledo i Madrid arribaran a 22 i 21 graus, respectivament. Les ciutats amb un ambient diürn més fresc seran Àvila i Vitòria, on els termòmetres no passaran de 16 graus; a la nit es preveu un descens en la major part del país, i la mínima l’ostentaran a Salamanca i Segòvia amb 5 graus.

Dissabte, començament d’octubre, les màximes pujaran a les Balears i en àmplies zones de la Península, de forma notable a l’alt Ebre, el sistema Ibèric i el Pirineu, ha detallat el portaveu per assenyalar que aquella jornada Sevilla ja registrarà 30 graus i Badajoz 29 graus.

Diumenge, una Dana (depressió aïllada nivells alts) al nord de l’Àfrica podria deixar algun xàfec al sud de la Península i sud-est; respecte a les temperatures, aquell dia continuaran pujant, llevat del nord de Galícia i l’àrea cantàbrica, on baixaran una mica.

La previsió per a la setmana vinent

Del Campo ha explicat que la setmana vinent arrencarà estable, tot i que la Dana que diumenge serà sobre el nord de l’Àfrica podria desplaçar-se cap al sud d’Espanya, i, encara amb certa incertesa, aquest acostament podria afavorir que dilluns es registrin xàfecs tempestuosos en punts d’Andalusia Oriental, Regió de Múrcia, sud del País Valencià, est de Castella-la Manxa i sud d’Aragó. Dimarts i dimecres els esmentats xàfecs, amb caràcter dispers, es restringirien a l’arxipèlag balear i, tot i que no se’n pot descartar algun de més intensitat, no sembla que es tracti d’una situació especialment adversa: «No sempre que ens visita una Dana s’han d’esperar pluges torrencials», ha explicat el portaveu.

Les temperatures en aquesta primera meitat de la setmana continuaran deixant un ambient càlid per a l’època de l’any amb «màximes entre 5 i 10 graus per sobre del normal a gairebé tot el país» i amb registres de fins a 35 graus dimecres a la Vall del Guadalquivir.

Notícies relacionades

Per a la segona meitat de la setmana el temps serà tranquil en general, amb certa inestabilitat a l’àrea mediterrània, per la qual cosa no es descarten xàfecs a l’est i a les Balears, i plovisquejos a Galícia i zones pròximes. Durant aquella segona meitat de la setmana, les temperatures baixaran una mica, però seguiran encara altes per a l’època de l’any, sobretot, al centre i oest peninsular, amb valors entre 4 i 6 graus superiors als habituals, estenent, d’alguna manera, l’«estiuet de Sant Miquel», ha observat el meteoròleg.

Del Campo ha posat èmfasi en el fet que, segons els models de predicció més avançat, l’octubre serà en general «més càlid» del normal arreu del país. Les temperatures seran superiors a les habituals durant tot el mes i amb pluges que durant la primera quinzena seran inferiors a les normals, sobretot a l’oest de la Península, mentre que a l’àrea mediterrània i les Balears podrien estar durant aquella primera quinzena entorn dels seus valors habituals; mentre que per a la segona quinzena no hi ha una tendència clara.