Guardons

Prensa Ibérica realça el valor local en la primera edició dels premis Poble de l’Any

  • Batea, Calonge i Sant Antoni, Móra la Nova i l’Escala són guanyadors de la primera edició del concurs Poble de l’Any que organitza Prensa Ibérica i que distingeix la cultura, la tecnologia i el caràcter agrícola i marítim.

A1-156928198.jpg

A1-156928198.jpg / MARTA PICH (RG7_EXTERNAS)

6
Es llegeix en minuts

Batea (Terra Alta), Calonge i Sant Antoni (Baix Empordà), Móra la Nova (Ribera d’Ebre) i l’Escala (Alt Empordà) són els municipis guanyadors de la primera edició del concurs Poble de l’Any que organitza el grup editorial Prensa Ibérica. L’acte d’entrega va tenir lloc dimarts en una gala al teatre Kursaal de Manresa, a la qual van assistir alcaldes o representants de cada un dels 12 pobles finalistes, de les empreses patrocinadores, de la Generalitat i de l’Ajuntament de Manresa. La gala, que van veure en directe unes 200 persones, va ser conduïda i animada per l’actor i humorista Fel Faixedas.

El Poble de l’Any és un premi que Prensa Ibérica ha organitzat en diferents regions de l’Estat amb la voluntat de posar en valor el treball que fan les Administracions locals en aquests municipis, tant els que són de mar com els de muntanya, tant els del nord com els del sud. El guardó ha sigut organitzat en quatre categories i el jurat, format per patrocinadors (Chocolates Torras, Talleres Ballús de Toyota, Endesa, Cafès Pont i Bon Preu-Esclat i Ajuntament de Manresa) i directors dels diaris del grup a Catalunya (EL PERIÓDICO, Diari de Girona, Empordà i Regió 7), va elegir els tres finalistes de cada una: Millor Poble Cultural de l’Any, Millor Poble Agrícola de l’Any, Millor Poble Tecnològic i Millor Poble Marítim. Posteriorment, una votació popular entre els lectors dels diferents mitjans en web i paper ha servit per fer l’elecció final. 

Va ser una festa dels pobles, d’alguns d’aquests pobles que perden habitants, però, sobretot, dels que expressen la seva voluntat de continuar creixent amb projectes que els impulsen i, en alguns casos, els fan únics. Ho va destacar el director general del grup Prensa Ibérica, Sergi Guillot, en la primera intervenció de la nit. «Els premis els vam pensar per destacar i impulsar els municipis», va explicar. I, a través dels alcaldes premiats que van anar intervenint en el moment de rebre el premi es va veure que veritablement aconseguien l’objectiu. 

En tots els casos, es va tenir en compte que es tractava de la primera edició del guardó i es va valorar la iniciativa del grup editorial pel suport que representa.

Alhora, tots els premiats van convidar Prensa Ibérica a continuar amb noves convocatòries. Ho va fer, també, Ignasi Genovès, director general de Difusió de la Generalitat, que va encoratjar el grup editorial a continuar amb els premis «perquè estic segur que seran un èxit, igual que ja ho és un altre premi que atorguen, el de Català de l’Any».

Ho van reiterar els alcaldes i representants dels quatre pobles premiats i també l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, la ciutat amfitriona en aquesta primera edició. Aloy –que a la platea va ser acompanyat pels regidors Mariona Homs, d’ERC; Valentí Junyent i Mercè Tarragó, de Junts i també en el Govern municipal, i pel cap del grup socialista, Anjo Valentí– va presentar Manresa com «una ciutat d’acollida», recordant que fa 500 anys també va acollir el que ara s’ha convertit en «el principal ambaixador», Sant Ignasi.

L’alcalde de Manresa va agrair a Prensa Ibérica el fet d’haver creat aquests premis i va destacar el treball periodístic i el paper que juguen els mitjans de comunicació més pròxims per donar a conèixer què passa en ciutats i pobles del país.  

Calonge i Sant Antoni

MILLOR POBLE CULTURAL DE L’ANY 

«El guardó ens convida a continuar impulsant projectes culturals»

El premi Millor Poble Cultural de l’Any reconeix Calonge i Sant Antoni, a la comarca del Baix Empordà, per la seva proposta de revitalitzar el centre històric a través del projecte Calonge, pobles de llibres, que ha convertit el municipi en la primera ‘book-town’ estable de Catalunya i la segona de l’Estat espanyol. La iniciativa, que es va posar en marxa el desembre de l’any passat, ha permès inaugurar set llibreries en el centre històric d’un municipi de només 11.000 habitants. Es tracta d’un projecte que respon a la voluntat de l’Ajuntament de Calonge i San Antoni de revitalitzar l’activitat socioeconòmica i cultural del poble, a través del seu comerç, la seva restauració i la seva vida social. De fet, al rebre el guardó, l’alcalde de la vila, Jordi Soler, va posar en relleu que el reconeixement els servirà «com un estímul per continuar impulsant projectes culturals en el municipi». 

Batea

MILLOR POBLE AGRÍCOLA DE L’ANY

«Sempre ens hem sentit orgullosos de ser poble ‘de pagès’»

Batea, a la comarca de la Terra Alta, obté el premi Millor Poble Agrícola de l’Any per ser el primer productor de vi de Catalunya i el tercer en nombre d’explotacions agrícoles. A Batea, es produeix el 20% de la garnatxa blanca del món, una varietat que va permetre que el poble s’emportés 20 de les 80 medalles del recent concurs de les millors garnatxes del món. Al vin, s’afegeixen altres productes que també han obtingut reconeixements, com és el cas dels olis i els cultius de trufes. Entre els diferents cultius, hi ha un 30% que són ecològics, un fet que converteix el municipi en un referent quant a aquest sistema de producció agrícola que refusa, per exemple, l’ús de productes químics. Durant l’entrega del premi, l’alcalde de Batea, Joaquim Paladella, va expressar que la distinció «ens reforça l’orgull que sentim per ser un poble de pagès». 

Móra la Nova

MILLOR POBLE TECNOLÒGIC DE L’ANY

«La millor connectivitat crea més oportunitats laborals»

Móra la Nova, a la comarca de la Ribera d’Ebre, rep el premi al Millor Poble Tecnològic de l’Any pel seu projecte basat a impulsar una xarxa privada de 5G amb l’objectiu de dotar la comarca d’un ambiciós equipament, que permeti a les empreses del territori ebrenc, així com de la resta de Catalunya, poder utilitzar la tecnologia 5G per desenvolupar els seus productes. El primer tinent d’alcalde de Móra la Nova, Jesús Álvarez, que va excusar l’absència de l’alcalde en l’acte d’entrega del guardó, va ressaltar que «garantir una millor connectivitat en el municipi és una manera d’oferir més qualitat de vida i serveis a la població». També va explicar que el projecte, denominat CoEbreLab, pretén generar un important impacte econòmic a la comarca i fomentar el creixement de les empreses existents i l’arribada de noves que generin més llocs de treball. 

L’Escala

Notícies relacionades

MILLOR POBLE MARÍTIM DE L’ANY

L’Escala, a l’Alt Empordà, es va emportar el premi Millor Poble Marítim de l’Any pel reconeixement que obté el projecte ‘Viu en blau’, impulsat per l’Ajuntament de l’Escala i la Confraria de Pescadors d’aquest municipi, per tal de de posar en valor la importància del sector pesquer i del consum de peix blau. En representació del municipi, l’alcalde Josep Bofill va recollir el premi, destacant que es tracta d’un projecte que pretén projectar l’Escala «com un poble que ha crescut a partir del mar i que té altres atractius més enllà de l’anxova». En aquest sentit, l’alcalde va esmentar també que a l’Escala s’estan impulsant accions com una campanya gastronòmica anual, visites a la subhasta del peix i la creació dels paquets de turisme sostenible Blue Experience per promocionar els diferents actius d’aquest municipi costaner.