Inundacions

Temporal a Múrcia: «No sabia si en sortiríem vius, creia que ens moríem ofegats»

Hi ha veïns que lamenten que «ho han perdut tot» després de la borrasca

Temporal a Múrcia: «No sabia si en sortiríem vius, creia que ens moríem ofegats»
4
Es llegeix en minuts

Mobles, robes, matalassos, sofàs, televisions, electrodomèstics i fins i tot cotxes destrossats i apilats al final del carrer. La tragèdia ha colpejat la matinada de diumenge a dilluns els veïns del carrer San Nicolás de Javalí Viejo, a Múrcia.

La Rambla de la Ventosa, que discorre en un dels trams per darrere de les cases, va rebentar després del temporal que va colpejar de ple la pedania murciana i l’aigua ‘va saltar cap a les cases’.

Plens de fang, traient l’aigua de dins de les seves vivendes, la majoria de veïns d’aquest carrer feien aquest dilluns al matí el que podien per mirar de treure cap al carrer la immensa quantitat de fang que havia entrat a casa seva hores abans. Amics, familiars i voluntaris els ajudaven en les tasques.

Efectius de la Policia Local, Bombers de Múrcia, membres de la Creu Roja i de Protecció Civil, així com personal del Servei d’Emergència Mòbil i Atenció Social (SEMAS) de Múrcia també es mantenien a la zona mirant d’ajudar els veïns.

Molts dels afectats han perdut gairebé una vida sencera d’esforç i sacrifici. Antonio García i Rubén García es fonen en una abraçada entre llàgrimes al carrer davant una imatge inimaginable un dia enrere.

Pare i fill acaben de veure com una retroexcavadora ha anat traient els seus cotxes, destrossats, després de quedar apilats al costat d’una mitja dotzena de vehicles que van ser arrossegats fins al final del carrer per la força descomunal de l’aigua.

«Feu fotos, feu fotos al cotxe per a l’assegurança», cridava el pare desesperat els seus familiars i veïns quan aconseguien retirar el seu Renault Scénic, amb els retrovisors partits i vidres trencats. Sense vivendes, sense vehicles i amb molts interrogants sobre què passarà els pròxims dies.

La seva nora, Toñi González, explica que va viure «amb molta angoixa i por» el moment en què l’aigua va començar a entrar a casa seva: «No sabia si en sortiríem vius, creia que ens moríem ofegats». Amb el seu marit, el Rubén, i el seu fill de 10 anys van aconseguir pujar fins a la terrassa de la vivenda amb una escala per salvar la vida.

«Va rebentar les portes i va arrasar amb tot... Ho he perdut tot», assenyala amb la veu entretallada encara amb l’ensurt al cos mentre ensenya el saló de casa seva i les habitacions. Tot està enfangat: sofàs, llits, taules, bicicletes...

El mort va demanar ajuda als veïns

La pitjor de les desgràcies es produïa a tot just uns metres de la seva vivenda. El fort corrent de l’aigua acabava amb la vida de l’Antonio, la víctima mortal que vivia també al carrer San Nicolás. L’aigua va esfondrar part de la façana de la casa d’aquest sexagenari i ell, que estava dormint en aquell moment al sofà, va ser arrossegat pel corrent.

Malgrat els crits de socors i d’auxili, ningú va poder salvar-li la vida i el seu cos va aparèixer a centenars de metres del lloc de l’incident. «Estava cridant auxili, socors, que m’ofego», diuen els veïns que van ser testimonis de la seva desaparició entre l’aigua.

Rosario García va tenir més sort. Aquesta veïna va haver de sortir «nedant» amb la seva filla de 19 anys dins del mateix pati de casa seva per mirar d’arribar al traster, on el nivell de l’aigua encara no havia arribat: «La força de l’aigua va trencar la porta corredissa del pati i va entrar tot cap a dins. El meu cotxe és un dels que el corrent s’ha emportat i esperem que el Consorci ens digui què fer i si podem treure les coses», admet angoixada.

«Se sabia que passaria»

Molts dels veïns, a més, afirmen que aquesta situació podia ocórrer d’un moment a un altre. Lamenten que és freqüent que el pas de la rambla quedi obstruït per les escombraries i estris que alguns hi tiren. «Això se sabia que passaria. Hi ha hagut conats aquests anys, però no havia arribat a aquest punt», denuncia Juan Diego Navarro, que va tenir la valentia d’acudir a casa de la seva sogra per rescatar-la.

Notícies relacionades

També va aconseguir salvar l’àvia i la tia de la seva parella. Fonts de l’Ajuntament de Múrcia afirmen que la rambla va ser condicionada i netejada aquest dissabte passat després que és donés a conèixer l’avís de l’Aemet del risc de tempestes a Múrcia.

«Si triguem dos minuts més, l’aigua se’ns empassa. Era la rambla sencera contra casa meva». Isabel Martínez va aconseguir sortir de la seva vivenda amb la seva germana i els seus pares després que l’aigua «rebentés» la paret de casa seva. «Durant la tempesta, en un primer moment ens vam mantenir dins de la casa, però quan vaig sentir el terrabastall de la paret vam saber que havia rebentat. L’aigua es va colar a la cuina i al menjador i vam haver de sortir corrents, però no podíem obrir la porta, tot i que per sort finalment vam aconseguim sortir», indica.