L’educació a Catalunya

Calor i soroll a l’institut Jaume Balmes: «És impossible fer classe»

  • Els centres educatius continuen sense tenir informació sobre la distribució de ventiladors

Calor i soroll a l’institut Jaume Balmes: «És impossible fer classe»

RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

La calor continua fent la vida impossible a professors i alumnes aquests dies a Catalunya. Cap dels centres consultats per aquest diari ha rebut no ja els ventiladors que va prometre el Departament d’Educació, sinó que ni tan sols tenen informació de com es gestionarà aquest tema. La conselleria no ha detallat encara quants ventiladors es repartiran ni on. L’únic que ha transcendit és que des del juny passat s’han repartit 500 aparells. Les direccions tenen la teoria que més enllà de l’anunci que va fer Educació, no hi ha de moment un pla detallat.

A l’institut Jaume Balmes de Barcelona al problema de la calor s’hi ha afegit el del soroll procedent de les obres de la superilla de l’Eixample. Docents i estudiants estan desesperats. Aquest dimarts a les 08.00 hores el termòmetre de les aules marcava 30ºC. «És impossible fer classe», confirma a EL PERIÓDICO la directora, Gemma Belluda. «És molt complicat. Tenim les finestres obertes per la calor, però el soroll dels trepants és insuportable. Els alumnes no senten el que diem. Hem d’elevar tots el to i, al final, professors i alumnes acabem tots destrossats», descriu. La situació és pitjor a les aules del primer i segon pis de l’edifici.

Ha contactat amb el Consorci d’Educació de Barcelona per veure si poden optar a ventiladors i per ara no ha obtingut resposta. De Riscos Laborals l’han passat a Recursos Humans, i d’allà, a Serveis Generals. «Em van derivant. No sé si faran alguna cosa abans que arribi l’hivern», comenta Belluda amb ironia. «Quan vam saber que hi havia l’opció de tenir ventiladors, hi vam trucar de seguida, però Consorci i Departament es passen la pilota», afegeix.

Els que sí que s’han mogut ja, una vegada més, són les famílies, que s’han ofert al centre a portar ventiladors, emulant els pares i mares de l’escola de la Concepció.

Notícies relacionades

Pel problema del soroll, la directora també ha contactat amb l’Ajuntament de Barcelona. «M’han dit que el trepant té feina fins al 15 de setembre i que a partir d’aquesta data el soroll serà menor. No solucionarem gaire cosa perquè les obres duraran vuit mesos», explica.

En les últimes hores, més de 40 direccions de centres i més de 150 associacions de famílies han demanat mesures urgents per fer front a la «calor insuportable» a les aules.