Tornada al col·le a Catalunya

Primer dia d’escola a Catalunya: «El que em ve més de gust és veure els meus amics»

  • 700.000 alumnes d’infantil i primària comencen les classes a Catalunya

  • Les famílies es plantegen reduir extraescolars per la pujada de preus generalitzada

Primer dia d’escola a Catalunya: «El que em ve més de gust és veure els meus amics»

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

A les nou del matí d’aquest dilluns 700.000 alumnes d’infantil i primària a Catalunya han tornat a les aules. En un inici de curs marcat per l’avanç del calendari escolar i la pujada generalitzada dels preus, a les portes de les escoles es tornaven a concentrar centenars d’alumnes esperant per entrar. Entre cares de son, alegria i algun plor –sobretot dels més petits–, són molts els nens que tornen a la rutina amb ganes, després de les llargues vacances d’estiu.

A les portes de l’escola Josep Carner de Badalona, el Pablo, d’11 anys, comença el que serà el seu últim curs a l’escola abans de passar a l’institut. Aquest nen de sisè de primària assegura que no li agrada que s’acabin les vacances d’estiu perquè «és millor anar a la platja i a la piscina que anar al col·le», però, d’altra banda, explica que la part bona de tornar a classe és retrobar-se amb tots els seus amics. «El que em ve més de gust és veure tots els meus amics. Alguns els he vist aquest estiu, però d’altres no, així que ara els veuré tots. A més, encara que sigui millor estar de vacances, a mi, el col·le m’agrada», afirma.

Més animada està l’Abril, que té 8 anys i comença tercer de primària. «Tinc moltes ganes de veure els professors, els meus amics i els meus amics del menjador», explica feliç. 

Hi ha altres nens a qui la tornada al col·le se’ls fa més pesada. Creuen que les vacances són «massa curtes» i no volien tornar a l’escola «tan aviat». És el cas de l’Iker, de 10 anys, que se sincera sobre la seva autèntica motivació: «En tenia ganes perquè també començo el futbol i això sí que m’agrada». 

Un curs complicat per a les famílies

L’inici d’aquest curs està marcat per la pujada dels preus. La cistella de la compra del material escolar s’ha incrementat entre un 6% i un 20% i serveis com ara el menjador escolar o les extraescolars també han augmentat de preu. Anglès, natació, ball o futbol són algunes de les activitats més populars entre els més petits i moltes famílies ja s’estan preparant per matricular els seus fillsen alguna d’aquestes activitats. A algunes els està resultant complicat mantenir els nens a les mateixes activitats que en anys anteriors perquè tot s’ha encarit massa.

Notícies relacionades

La Mariela Ávila té dos fills, d’11 i 4 anys, i explica que, per sort, els seus fills mengen cada dia amb els avis i ella i el seu marit no han d’assumir el cost del menjador, però també lamenta que aquest any el seu fill gran només podrà fer una extraescolar a causa del cost que li suposa l’encariment de tot. «Aquest any, de moment, el més gran només farà anglès i a la petita l’apuntarem a natació. Aquest any està pujant tot i hem valorat apuntar-los a una cosa que realment els faci falta», explica la dona. 

En la mateixa línia, l’Alicia Poblete, mare de dos nens, de 10 i 6 anys, assegura que aquesta setmana matricularà els nens en alguna extraescolar. «Aquesta setmana he d’anar a apuntar-los perquè no es quedin sense plaça, especialment a natació, que és l’extraescolar on tots apuntem els nostres fills», remarca l’Alicia.