Conflicte en l’educació

Educació ofereix als professors recuperar l’hora lectiva al gener si desconvoquen les vagues

  • Recuperar l’hora lectiva a primària i secundària permetria, alhora, incorporar al sistema 3.600 docents

Educació ofereix als professors recuperar l’hora lectiva al gener si desconvoquen les vagues

Captura vídeo Ricard Cugat

1
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

El Departament d’Educació ha acceptat reduir una hora lectiva a tots els docents, als de primària i també als de secundària, a partir del mes de gener si hi ha acord sindical per desconvocar les vagues. Aquesta mesura, una de les peticions irrenunciables dels sindicats, permetrà incorporar al sistema 3.600 docents. El 7 de setembre, inici del curs a l’ESO, els sindicats de docents havien convocat una aturada en tots els centres educatius públics de Catalunya. L’aturada, de moment, continua convocada.

L’oferta de la conselleria de Josep Gonzàlez-Cambray s’ha produït aquest dimecres durant la reunió entre els sindicats i el Departament de Treball per pactar els serveis mínims de l’aturada del dia 7 i ha agafat per sorpresa els membres del comitè de vaga, que han assenyalat que valoraran la proposta.

Recuperar l’hora lectiva per a tot el professorat era la reivindicació irrenunciable del professorat. El juny passat, el Departament va tornar a plantejar que aquest setembre recuperessin aquesta hora els mestres de l’etapa de primària, però deixava per al curs 23-24 els professors de secundària. Ara aquesta nova oferta podria desencallar el conflicte i permetre que el curs escolar comencés amb normalitat, una cosa que tota la comunitat educativa desitja.

Recuperar l’hora lectiva a primària suposaria incorporar al sistema 1.463 mestres, amb un cost de 67 milions d’euros. El mateix a secundària permetria sumar-hi 2.009 professors i requeriria una inversió de 104,7 milions.

Notícies relacionades

Els sindicats hauran de valorar ara la proposta, segons ha assenyalat la portaveu d’Ustec, Iolanda Segura, que ha advertit que no prendran aquest dimecres una decisió. «Cada sindicat es reunirà i després hi haurà una posada en comú en el comitè. Això requerirà un temps», ha assenyalat Segura, que considera que necessiten «marge per prendre una decisió tan important». «Ha sigut una sorpresa i l’hem de valorar bé, amb el cap fred», ha afegit.

Des d’UGT, d’entrada, el dirigent Jesús Martín apuntava que si la mesura tira endavant, els centres hauran de tornar a elaborar horaris. «Ho haurien hagut d’oferir abans. Quina manera d’improvisar sense tenir en compte les afectacions organitzatives que tindrà a les escoles».