Òbit

Mor als 76 anys el catedràtic de dret constitucional Eliseo Aja

Va ser el primer president del Consell de Garanties Constitucionals

Mor als 76 anys el catedràtic de dret constitucional Eliseo Aja

Toni Albir / Archivo / Efe

2
Es llegeix en minuts
EFE

El catedràtic de dret constitucional Eliseo Aja Fernández, un decidit partidari del federalisme i amb una llarga trajectòria com a jurista que el va portar a presidir el Consell de Garanties Estatutàries del Parlament, ha mort als 76 anys a Barcelona.

Nascut a Santander el 1946, Eliseo Aja va estudiar la carrera de Dret a Valladolid però el 1973 es va doctorar a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i, des de 1983, era catedràtic de Dret Constitucional a la Universitat de Barcelona (UB).

Al llarg de la seva vida va publicar una gran quantitat de llibres, entre els quals destaquen ‘Democracia y socialismo en el siglo XIX español’ (1976), ‘El sistema jurídico de las comunidades autónomas’ (1985), ‘Las tensiones entre el Tribunal Constitucional y el legislador’ (1998) o ‘El Estado autonòmic. Federalismo y rasgos diferenciales’ (1999).

Eliseo Aja, que també és coautor d’alguns llibres escrits per diversos juristes, va publicar la seva última obra, ‘Estado autonómico i reforma federal’, l’any 2014. Va formar part de diverses comissions assessores de reformes constitucionals i legislatives a diversos països d’Europa i Llatinoamèrica, va col·laborar com expert amb el Parlament de Catalunya, va ser president de l’Institut de Dret Públic de Barcelona i el 2005 va ser escollit president de l’Associació de Constitucionalistes d’Espanya (2005-2008).

L’any 2009 es va convertir en el primer president del Consell de Garanties Estatutàries del Parlament de Catalunya, càrrec que va exercir fins al 2017.

Entre les mostres de condol expressades per la mort d’Eliseo Aja destaquen les de diversos polítics socialistes, com la del líder del PSC, Salvador Illa, que destaca a Twitter que va ser «un prestigiós jurista, amb una gran vocació de servei públic, que va fer grans contribucions a aquesta disciplina».

Illa expressa el seu «condol més sentit» als familiars, amistats, i companys de professió, i en sentit coincident s’expressa la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, a l’afirmar que Aja va ser «un gran mestre» per ella i «tants altres».

«Constitucionalista brillant i amb fortes conviccions que ha defensat amb vehemència les seves idees, i un home compromès i amb una gran vocació de servei públic. El trobarem a faltar molt», afegeix Meritxell Batet.

El diputat del PSC al Parlament i secretari de la Mesa, Ferran Pedret, indica a Twitter que Aja va ser «un home savi i un mestre» per a molts juristes, per la qual cosa «és una gran pèrdua».

Notícies relacionades

El director de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, Joan Ridao, apunta també a Twitter que Eliseo Aja era «un federalista convençut i amb una obra rellevant per millorar les relacions de cooperació entre governs».

La mort d’Eliseo Aja va tenir lloc ahir i la capella ardent s’instal·larà aquesta tarda al tanatori de Sancho de Ávila, on demà se celebrarà la cerimònia de comiat.