Submissió química

Onada de punxades a Espanya: Interior ja analitza 60 denúncies

El ministre Marlaska assegura que els diferents cossos policials treballen coordinats per a «concretar i comprovar» si aquestes punxades busquen «la inoculació de substàncies tòxiques»

Onada de punxades a Espanya: Interior ja analitza 60 denúncies

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha elevat a 60 les denúncies que ja analitzen les Forces de Seguretat amb l’objectiu de determinar «què hi ha darrere»: si es tracta d’un fenomen de submissió química per cometre un delicte o si el que es persegueix és crear una «sensació d’inseguretat».

Grande-Marlaska ha garantit en una entrevista al programa ‘L’hora de La 1’, de TVE, que els diferents cossos policials treballen coordinats per a «concretar i comprovar» si aquestes punxades busquen «la inoculació de substàncies tòxiques» per sotmetre a la víctima i cometre un delicte, fonamentalment de caràcter sexual.

Però també per determinar «si hi ha una altra voluntat darrere, com la d’intentar traslladar una situació d’inseguretat» i, sobretot, «acovardir un col·lectiu» amb un «discurs absolutament masclista de mirar de treure el 50% de la població, les dones, de l’espai públic», ha remarcat el titular d’Interior.

«Estem treballant en fer un estudi individualitzat d’aquests supòsits per determinar a què obeeixen», ha afegit.

El ministre ha instat les víctimes, «essencialment dones», perquè, davant la «mínima creença d’haver sigut objecte d’una punxada, ho denunciïn» i vagin a un centre de salut perquè «hi ha tòxics que són de molt ràpida absorció».

Notícies relacionades

«Aquesta conducta ja és delictiva», ha emfatitzat Grande-Marlaska al recordar que la punxada ja constituiria un delicte de lesions amb la circumstància agreujant de gènere. Després, ha dit, es podrà determinar si hi ha hagut inoculació amb una altra finalitat específica i si es pot ampliar la imputació.

El ministre ha recordat que la submissió química no és una cosa nova i que les Forces de Seguretat treballen des de fa «molt temps», amb modificacions legislatives per incrementar la resposta penal.