Fenomen delictiu

Por de l’‘efecte imitació’ en les punxades, que es multipliquen a Espanya

El catedràtic de Medicina Legal José Antonio Lorente remarca la importància de denunciar qualsevol possible cas i d’anar a un centre sanitari

1
Es llegeix en minuts

El catedràtic de Medicina Legal de la Universitat de Granada (UGR) José Antonio Lorente, designat per la Junta d’Andalusia com a portaveu per als casos en estudi de punxades en dones, ha alertat d’un efecte d’imitació en aquesta pràctica, que no evita que sigui una «gamberrada criminal».

«Les dades indiquen que hi ha alguna cosa d’efecte mimètic, de persones que creuen que poden punxar com una gamberrada sense entendre que és una gamberrada criminal, perquè estan cometent un delicte, tot i que només es quedi en una punxada sense èmbol», ha assenyalat aquest dijous Lorente en declaracions a EFE.

També ha apuntat que, malgrat l’increment de les denúncies en les últimes setmanes, els casos en estudi i la informació difosa a les xarxes socials de possibles víctimes, els casos acreditats són escassos.

Complex aconseguir la submissió química

El catedràtic en Medicina Legal ha incidit, no obstant, en la importància de denunciar qualsevol possible cas i d’anar a un centre sanitari, tot i que també ha aclarit que és complex aconseguir la submissió química amb una punxada: «No és només la punxada, fan falta un o dos segons i, a més, quan la substància entra al cos, es nota, fa mal», explica.

També depèn, segons aquest expert, d’altres factors, com el tipus de substància que s’utilitzi, que pugui provocar pèrdua de consciència o del nivell de voluntat, el pes de la víctima o de quant hagi menjat o begut.

Per aquesta raó, conclou, Lorente assegura que l’oci nocturn d’aquest estiu no és més perillós que fa uns mesos.

Notícies relacionades

En aquest sentit, col·lectius com Andalucía Noche, federació que aglutina els empresaris de sales de festa i discoteques d’aquesta comunitat, han demanat també «serenitat» i atribueixen l’autoria d’aquests successos a «alguns graciosos que ara els ha donat per punxar per espantar la gent o fastiguejar-li la nit a alguna noia», assenyala a EFE Juan Rambla, president d’aquesta associació.

Rambla, que considera que el percentatge de casos denunciats és «irrisori» respecte al total de persones que disfruta de l’oci nocturn, comprèn l’enrenou generat i, en aquest sentit, veu positiu establir protocols i prendre mesures per anar sempre al davant, però «amb els peus a terra i analitzant les coses amb serenitat i serietat».