Rutina delictiva

Aquest és el dia i l’hora preferits dels lladres per robar a les cases

La pandèmia ha provocat un canvi de tendència en els lladres, que ja no solen robar els caps de setmana ni de nit

  • Consells per evitar robatoris al domicili durant les vacances

sociedad/casa.jpg

sociedad/casa.jpg / Zeta_intramedia

2
Es llegeix en minuts

A l’estiu, els lladres fan l’agost. Aprofiten que la gent se’n va de vacances per entrar a les vivendes i fer, mai millor dit, l’agost. Els Mossos d’Esquadra donen a la ciutadania uns consells bàsics per protegir les llars, més enllà de tancar amb clau la porta al sortir de casa. Malgrat tot, els lladres també tenen els seus trucs i estratègies, i fins i tot una rutina marcada: tenen uns dies de la setmana i una hora preferida per entrar a saquejar. I no, no se solen produir durant el cap de setmana ni de nit, tal com solem pensar.

Entre les estratègies que utilitzen els lladres per saber si una persona està o no a la vivenda hi ha la tàctica de posar un tros de paper en el marc de la porta. Si hi ha algú, cau. Si no, es manté allà durant dies i, per tant, tenen via lliure. També utilitzen un altre mètode que passa més desapercebut: posen fins fils de pega entre la porta i el marc.

La pandèmia va provocar un canvi de tendència

Entre les tàctiques també hi ha la d’estudiar les rutines de les possibles víctimes i fer-les seves. L’informe alerta d’un canvi d’hàbits després de la pandèmia per la covid. Abans del 2020, el nombre d’assalts més alt a vivendes es produïa durant la matinada dels caps de setmana.

Ara prefereixen una hora i dos dies concrets de la setmana per cometre el seu delicte. Es tracta de les 20.00 hores dels divendres i els dissabtes, segons revela l’informe ‘Baròmetre de la seguretat’ que ha elaborat l’empresa de seguretat Securitas Direct.

Notícies relacionades

L’informe, que analitza les dades de més de cinc milions d’assegurats, indica que entre setmana tenen una altra hora ‘preferida’: les 19.00 hores. Per contra, el lapse de temps amb menys atracaments és entre les 6.00 i 9.00 hores dels dies de diaris, així com diumenge al matí.

Diferències entre vivendes i comerços

Els lladres tenen el morro fi: diferencien entre els robatoris en vivendes i en negocis i botigues. En aquest cas, l’hora i els dies ‘favorits’ són les 03.00 hores de dimarts, dijous i divendres, així com les matinades de diumenge entre la mitjanit i les 05.00 hores. En canvi, el moment en què es produeixen menys assalts en negocis són els divendres entre les 11.00 i les 13.00 hores.

Temes:

Robatoris