Delicte en auge

Consells per evitar robatoris al domicili durant les vacances

Els lladres s’actualitzen constantment

Els lladres s’actualitzen constantment / Shutterstock

1
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Per minimitzar el risc de ser víctima d’un robatori al domicili els Mossos d’Esquadra donen alguns consells bàsics. El primer és tancar sempre amb clau al sortir de casa, tot i que sigui per fer un encàrrec breu. No fer-ho implica facilitar molt les coses als delinqüents, que amb una simple radiografia podran obrir-la. Pel mateix motiu, els policies recorden també que abans de sortir s’ha de prendre la precaució d’assegurar-se que totes les finestres estan correctament tancades. 

Instal·lar càmeres o alarmes pot tenir un efecte dissuasori per a lladres que estiguin buscant objectius per entrar a robar. Al percebre que existeixen aquestes mesures de seguretat, que impliquen que se’ls identifiqui per les gravacions o complicar seriosament la fugida per una alarma que avisi la policia, és possible que marxin a un altre lloc.

Accés a l’escala comunitària

Tampoc resulta adequat deixar entrar a l’escala comunitària persones desconegudes que truquin al porter automàtic. Es podria tractar de lladres que, amb qualsevol excusa, pretenen accedir per explorar els domicilis de la finca a la recerca dels que estiguin buits. Per saber-ho, és possible que alguns utilitzin els anomenats marcadors. 

Notícies relacionades

Si en alguna porta d’un domicili de l’edifici es detecten falques de plàstic a l’escletxa, fils de pega al costat de l’obertura o trossets de paper introduïts al pany, s’ha d’alertar la resta de la comunitat i avisar la policia. Es tracta de mecanismes molt senzills que avisen els lladres que el pis és buit al tornar al cap d’un o dos dies i comprovar que no s’ha trencat el fil de cua, no ha caigut la falca de plàstic de l’escletxa de la porta o que encara hi és el trosset de paper del pany. També s’ha de trucar al 112 en cas de descobrir comportaments estranys d’individus desconeguts a les zones comunitàries. 

No exposar-se a les xarxes socials

Per acabar, i més durant els períodes vacacionals com els que ara comencen, és recomanable no fer una exposició gaire detallada dels dies que la família serà fora a les xarxes socials. O mostrar als lladres que el domicili està buit al deixar durant setmanes les persianes abaixades o l’estora de l’entrada recollida.