Emergència

L’àrea metropolitana de Barcelona podria aplicar restriccions d’aigua al setembre si no plou

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) assegura que, en tot cas, les mesures per a la reducció del consum no afectaran l’aigua de boca

L’àrea metropolitana de Barcelona podria aplicar restriccions d’aigua al setembre si no plou

GUILLERMO MOLINER

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, no descarta declarar l’alerta per sequera a l’àrea metropolitana de Barcelona «a mitjans o finals de setembre» si no plou. En declaracions a Catalunya Ràdio recollides per Europa Press, ha assegurat que si s’arribés a aquesta situació i les reserves d’aigua dels embassaments que alimenten la ciutat es reduïssin per sota del 40%, per la falta de pluges, començarien a aplicar-se «limitacions» en certs usos de l’aigua a l’àrea metropolitana de Barcelona, però que no afectaria l’aigua de boca.

De fet, en algunes zones de Catalunya, com l’Empordà i les capçaleres dels rius Ter i Gaià, ja s’han començat a aplicar mesures per mirar de reduir el consum urbà d’aigua.

Reyes ha remarcat que, en el cas de Barcelona i la seva àrea metropolitana, aquestes limitacions serien, entre d’altres, el reg de jardins dues vegades a la setmana, no poder netejar el carrer amb mangueres, una dotació màxima diària per habitant de 250 litres –se’n gasten habitualment entre 115 i 130– i reduccions en l’agricultura, la ramaderia i instal·lacions com camps d’ús.

El director de l’ACA ha considerat que, si fos necessària declarar l’alerta a l’àrea de Barcelona, els ciutadans no «ho notaran a l’aixeta» al setembre o l’octubre, i ha dit que sense les dessalinitzadores el percentatge dels embassaments estaria tres o quatre punts percentuals per sota.

Millorar hàbits

Notícies relacionades

Reyes ha recordat que l’aigua és un recurs limitat, ha advocat per un bon ús i ha assenyalat que s’han de millorar hàbits per augmentar l’eficiència a la llar. Ha explicat que la situació actual de sequera és molt similar a la que es va viure el 2018, però que no és tan «crítica» com la que hi va haver el 2007 i el 2008, quan els embassaments estaven per sota del 20% –ara se situen en el 42%–.

El responsable de l’agència de l’aigua ha dit que en l’actualitat hi ha una trentena de municipis catalans amb restriccions d’aigua, i ha garantit el proveïment en municipis connectats a xarxes supramunicipals per «uns quants mesos».

Temes:

Sequera