Els efectes de la canícula

Catalunya prorroga fins dimarts a la mitjanit l’alerta per onada de calor davant el risc d’incendi i hi afegeix noves zones

Protecció Civil adopta la mesura davant les previsions meteorològiques i per les afectacions que se’n poden derivar

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Generalitat ha decretat el tancament d’11 serres des de divendres i fins dimarts a la mitjanit per prevenir incendis davant l’onada de calor que afecta Catalunya, i que també ampliarà de 275 a 357 municipis de 27 comarques davant les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya i per les afectacions que es preveu que se’n poden derivar.

Les serres amb accessos tancats seran la delMontgrí, Cap de Creus, l’Albera, les Gavarres, Montsec d’Ares, Montsec de Rúbies, Baronia de Rialp, Montserrat, Sant Llorenç del Munt i l’Obac, Montsant i Montmell-Marmellar.

Segons les previsions meteorològiques, aquest divendres hi haurà un repunt de les temperatures màximes amb especial afectació a les comarques de Lleida, el Segrià, l’Urgell i les Garrigues i es mantindrà fins dilluns, tot i que afluixarà lleugerament dissabte. Les temperatures mínimes també es mantindran altes per sobre dels valors habituals.

Com a conseqüència d’aquestes previsions, el risc d’incendi forestal es mantindrà en valors molt alts i extrems «afectant, a més, punts del territori i especialment a les comarques centrals», destaca Protecció Civil en un comunicat.

Restriccions

Davant aquest escenari, Protecció Civil ha decidit que se suspenguin les acampades, rutes i activitats esportives d’educació en l’oci que es desenvolupin en el medi natural i es restringeixen proves esportives, marxes ciclistes, filmacions i altres usos excepcionals de les xarxes interurbanes. També es prohibeix l’ús de maquinària agrícola entre les 12.00 hores i les 18.00 hores –a excepció de la recollida de fruita i productes d’hort– i les obres a la xarxa interurbana que comportin la maquinària amb risc d’incendi, i es limita la circulació de transport dins del bosc entre les 12 i les 19 hores.

Els Agents Rurals han ampliat el pla Alfa de nivell 3 a 82 noves localitats, fins a un total de 357 municipis de 27 comarques (7 comarques més que fins ara), i ha activat el control d’accés restringit a 11 massissos (2 més que fins ara: Montmell-Marmellar i Montsant).

Màxima activació

Notícies relacionades

«Es tracta de la màxima activació que s’ha portat a terme mai quant a nombre de municipis, comarques i control d’accessos a massissos forestals», remarca la Generalitat.

Les mesures es faran efectives a partir d’aquest 22 de juliol a la mitjanit i fins a les 00.00 hores de dimarts, 26 de juliol, si bé es farà «seguiment de la situació durant tot el cap de setmana i dilluns es valorarà si és necessari establir altres mesures», diu Protecció Civil.