Ple

La nova Llei de Ciència salva l’últim tràmit al Senat

El projecte inclou un paquet de mesures per reduir la precarietat al sector, per retenir el talent i mirar d’atraure científics de prestigi

La nova Llei de Ciència salva l’últim tràmit al Senat

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts

La nova Llei de la Ciència i la Tecnologia, que pretén reduir la precarietat en el sector de la investigació, el desenvolupament i la innovació (R+D+i) i disminuir la càrrega burocràtica, passarà aquest dimarts l’últim tràmit parlamentari amb la seva aprovació en el ple del Senat. El projecte de llei sortirà de la Cambra alta sense canvis respecte al text que es va aprovar al Congrés i previsiblement també sense vots en contra, tot i que durant la seva tramitació s’han rebutjat les més de cent esmenes parcials que els grups havien registrat al Senat.

Des de les files del PP s’han criticat les «injustificades» presses del Govern per aprovar aquesta llei i la falta de negociació per mirar d’incloure algunes esmenes que podrien millorar en alguns aspectes el text que es va aprovar al Congrés.

El PSOE ha incidit, però, que no té sentit demorar més aquesta tramitació quan el projecte ha arribat amb un ampli acord de tots els grups al Congrés i ha incorporat ja nombrosos canvis a proposta de tots els partits polítics i societats i organitzacions científiques.

Notícies relacionades

La nova Llei de la Ciència i la Tecnologia garanteix per primera vegada un finançament públic «estable i creixent» de la investigació i el desenvolupament (R+D) per convergir amb la mitjana europea, i fixa en aquest sentit l’objectiu d’augmentar regularment la despesa fins a arribar a l’1,25% del PIB l’any 2030.

El projecte inclou un paquet de mesures per reduir la precarietat al sector (nous contractes indefinits i itineraris postdoctorals més estables), per retenir el talent i mirar d’atraure científics de prestigi, per reduir la càrrega administrativa que recau sobre els equips d’investigació, i per agilitar la transferència de coneixement a l’economia i a la societat.