Incendis forestals

Mig Espanya, en flames: el foc deixa milers d’hectàrees calcinades i dos morts

El foc arrasa als territoris de Castella i Lleó, Catalunya, Galícia i Extremadura | L’incendi de Zamora causa les primeres víctimes mortals

4
Es llegeix en minuts

Els incendis, que han acabat amb la vida d’un brigadista a Losacio (Zamora) i han provocat desallotjaments de veïns i unes 25.000 hectàrees calcinades en els últims dies, continuen arrasant mig Espanya afavorits per les condicions meteorològiques, amb vent i altes temperatures, de fins a 40 graus.

Aquest dilluns continuen preocupant els focs de Castella i Lleó, Catalunya, Galícia i Extremadura, tot i que la situació en aquesta última, una de les més afectades per l’onada de calor, ha millorat notablement en les últimes hores, mentre a Andalusia, l’incendi de la serra de Mijas s’ha donat per estabilitzat.

El rei Felip VI i el president del Govern, Pedró Sánchez, es desplaçaran aquest dilluns a les zones més afectades d’Extremadura per conèixer els efectes dels últims focs i interessar-se per la situació dels desplaçats.

Evolució dels incendis a les comunitats més afectades:

Castella i Lleó

Aquesta autonomia ha registrat els primers morts en aquesta onada d’incendis que ataca mig Espanya, un brigadista que combatia aquest diumenge el foc a Losacio (Zamora) i un ramader de 69 anys d’Escober de Tábara, una de les últimes localitats a haver sigut desallotjada per l’avançament de les flames.

Dos companys de la primera víctima han patit cremades en aquest incident, tot i que de caràcter lleu, segons fonts de la Junta de Castella i Lleó.

Aquestes fonts han precisat que el difunt, manguerista d’una autobomba, és Daniel Gullón i no Daniel Muñoz, com va informar en un primer moment per error el Govern regional, nascut l’any 1959 i natural de Ferreras de Abajo.

Durant les últimes hores, el foc ha obligat a tallar la via fèrria convencional per la qual circula el tren regional Valladolid-Puebla de Sanabria al seu pas per la comarca de Zamora de Tierra de Alba i la carretera autonòmica ZA-902, així com altres vies secundàries de la zona.

L’incendi forestal de Losacio s’ha endinsat en la reserva de caça de la serra de la Culebra, on encara no s’ha extingit 32 dies després del seu inici, un altre gran foc que ha calcinat mes de 25.000 hectàrees de terreny. Aquest foc és un dels quatre amb nivell dos de perillositat, a més dels de les localitats avileses de Cebreros i Herradón de Pinares i el de Monsagro (Salamanca).

Vuit focs més estan classificats com a nivell u: a Navalonguilla (Àvila), les localitats lleoneses de Paradaseca, Balboa i Montes de Valdueza, Candelario (Salamanca), Navafría (Segòvia) i Figueruela de Abajo i Roelos de Sayago (Zamora).

Catalunya

Uns 130 mitjans terrestres i aeris continuen treballant aquest dilluns per estabilitzar l’incendi forestal que afecta la comarca del Bages, en especial al terme del Pont de Vilomara (Barcelona), que ja ha arrasat més de 1.200 hectàrees i continua avançant sense control.

L’incendi, el segon més gran de Catalunya aquest any, ha danyat fins al moment una vintena de cases d’urbanitzacions de l’àrea afectada pel foc i ha obligat a desallotjar centenars de veïns de casa seva.

Galícia

La comunitat gallega ha començat la jornada de dilluns amb setze incendis forestals que han cremat ja 9.140 hectàrees, gairebé el triple que fa 48 hores, i múltiples nuclis de població en risc a les províncies de Lugo i Ourense, informa la Conselleria del Medi Rural.

La reactivació de l’incendi a Carballeda de Valdeorras (Ourense), parròquia de Riodolas, que estava estabilitzat, ha multiplicat l’àrea cremada des de les 1.100 hectàrees de diumenge al migdia fins a les 2.400 que es mantenen des d’ahir a la nit, i ha portat a l’activació de la situació dos, de risc per a nuclis poblats, perquè les flames han arribat al poble de Candeda.

A la zona hi ha hagut desallotjament de vivendes en diversos punts i compta amb els treballs de la Unitat Militar d’Emergències, que també està a Folgoso do Courel amb la resta de mitjans.

Folgoso do Courel (Lugo) té tres focs actius també en situació de risc per a nuclis poblats, un a Vilamor pròxim al nucli de Parada de Montes, amb 2.500 hectàrees –n’eren 1.000 ahir a la nit–; un altre també a Vilamor amb 300 hectàrees, i un tercer a Seceda, amb 1.100 hectàrees –que n’eren 500 diumenge al migdia.

Andalusia

Notícies relacionades

El foc declarat divendres passat a la serra de Mijas ha sigut donat per estabilitzat després de calcinar 2.070 hectàrees i haver afectat els municipis malaguenys d’Alhaurín el Grande i Alhaurín de la Torre, tot i que es demana prudència i precaució davant les fortes pujades de les temperatures, que poden afavorir reactivacions.

Extremadura

En aquesta comunitat, una de les més afectades per les altes temperatures i els focs durant els últims dies, la situació dels tres incendis –Valle del Jerte, Las Hurdes i Casas de Miravete – ha millorat notablement en les últimes hores, tot i que es manté la cautela davant possibles reproduccions.