Incendis forestals

El foc a Ourense s’agreuja mentre les flames de Portugal ja passen a Galícia

Els incendis lusitans ja entren per Oímbra (Ourense) | La Xunta ha sol·licitat que s’activi el nivell 2 d’alerta per la proximitat a nuclis urbans en tres punts

El foc a Ourense s’agreuja mentre les flames de Portugal ja passen a Galícia

Epi_rc_es

5
Es llegeix en minuts

La Conselleria de Medi Rural va informar aquest diumenge al matí que la situació millorava a Lugo i Ourense –les províncies més afectades–, on els incendis ja estaven perimetrats, però a primera hora de la tarda les flames a Carballeda de Valdeorras es van reactivar a causa del canvi de vent i van arribar a calcinar algunes vivendes «deshabitades» i «abandonades». És tan gran la seva voracitat que es va estendre al municipi limítrof d’O Barco. La mateixa realitat es viu a Vilamor (Lugo), on el foc amenaça nuclis de població. Per als dos punts la Xunta va activar el nivell 2 com a mesura preventiva, igual com per a un altre incendi originat a Oímbra (Ourense) i que va entrar per Portugal; per a un més a Vilamor, a Folgoso do Courel (Lugo), i per a un últim a Palas de Rei (Lugo).

«És un dia per a l’esperança», assegurava al matí el conseller José González, que tot i així reconeixia que els focus «no estan en fase d’estabilització», però sí que estan «a prop del control i no estan avançant». La situació va mudar completament amb el pas del dia a causa del vent, principalment. En el cas particular de l’incendi d’A Pobra do Brollón, que pot ser que hagi arribat a zones veïnals, va detallar que «el perill ja ha passat» i «no hi ha cap possibilitat que torni a reproduir-se».

Hectàrees calcinades

Galícia manté una vintena d’incendis forestals que han cremat ja al voltant de 8.000 hectàrees. El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco) ha mobilitzat mitjans d’extinció, a petició de la Xunta de Galícia, per recolzar els mitjans de la comunitat en els focus d’Ourense i Lugo per poder mitigar-los al més aviat possible.

L’incendi que més preocupa és el de Carballeda de Valdeorras (Ourense), que creix imparablement i espera l’arribada d’aquest dilluns a la tarda, quan Meteogalicia pronostica pluges al sector sud-oest i part de l’est de Galícia. El foc, que es va originar dijous a la nit, ha arrasat ja 2.400 hectàrees. Els serveis d’emergències van informar a primera hora del matí de diumenge que estava estabilitzat, però es va reactivar entrada la tarda «amb motiu del canvi de vent» i, per acabar-ho d’adobar, la conselleria va sol·licitar l’activació de la situació 2 d’alerta per proximitat de les flames al nucli de Candeda, on ja es van cremar algunes vivendes, i al de Domiz.

Aquestes cases, segons l’alcaldessa del municipi, María del Carmen González, estaven «abandonades» i estaven «deshabitades». Els veïns de les dues parròquies van ser desallotjats, així com els d’Alixo, pertanyent ja al municipi veí d’O Barco de Valdeorras, ja que les flames es van expandir també fins aquest punt limítrof. El regidor d’aquesta població va reconèixer que la situació en aquests moments era «molt complicada» i de «molta preocupació».

Aquesta conjuntura va provocar el tall de la N-120, una de les vies nacionals d’entrada a Galícia des de Castella i Lleó pel sud, a l’altura de Coedo. Segons va detallar la Direcció General de Trànsit (DGT), la via està tancada totalment al trànsit, en els dos sentits, entre els quilòmetres 46 i 47.

La Xunta va activar també el nivell 2 com a mesura preventiva en dos incendis de més de 20 hectàrees registrats al municipi d’Oímbra (Ourense), concretament a les parròquies de Videferre –el qual va entrar per Portugal– i San Cibrao. L’Executiu va fer el mateix en un dels focs a Vilamor, que ja ha cremat 2.000 ha, per proximitat a les cases del nucli poblacional de Parada de Montes; i en un de nou a Palas de Rei (Lugo), a la parròquia de Ramil, per la proximitat del foc als nuclis de Pambre i Chorexe.

Més incendis

D’altra banda, a A Pobra do Brollón (Lugo), el foc ha calcinat 670 hectàrees a la parròquia de Saa, mentre que un altre focus, més petit, tot i que al mateix lloc, ha cremat 50 hectàrees més. En aquest cas, la conselleria vincula l’inici de les flames amb la «tempesta seca» de la nit de dijous, quan van caure a Galícia més de 6.000 llamps, que «van provocar danys on no hi va haver pluja», ja que el conseller José González va assegurar que on va ploure va ser possible frenar els nombrosos conats.

A Folgoso do Courel (Lugo) ja s’han calcinat 3.400 hectàrees arran de tres incendis, el més greu és l’esmentat de Vilamor. En declaracions a Europa Press, l’alcaldessa del municipi, Dolores Castro, va afirmar que l’incendi «va saltar cap a un altre pendent», fins i tot va sobrepassar «el mateix tallafoc», i va assegurar que estan «desbordats».

A més dels esmentats, a Quiroga (Lugo) hi ha tres focus, dos dels quals, ja controlats (Nocedo i Outeiro) i un d’extingit (Quiroga), que han cremat 348 hectàrees; a Vilariño de Conso (Ourense) ja en són 200 hectàrees, mentre que a Rodeiro (Pontevedra), la parròquia de Guillar ha perdut unes 200 hectàrees de terreny.

A Ribadavia (Ourense) segueix controlat des de dissabte a la tarda el foc que va començar a la parròquia de Ribadavia i que afecta 65 hectàrees.

Estan controlats igualment des de dissabte a la nit un foc localitzat a la parròquia d’Outeiro que afecta una superfície de 250 hectàrees i un altre a la parròquia de Nocedo, que crema 15 hectàrees, una superfície corregida després d’una estimació superior durant dissabte.

Notícies relacionades

Així mateix, la Xunta va informar d’alguns nou incendis forestals en les últimes hores. Un, al municipi de Cervantes, a la parròquia de Donís; un altre a Antas de Ulla, concretament a la parròquia de Santa Mariña do Castro de Amarante, ja controlat després d’afectar 40 ha; i un altre a Palas de Rei, parròquia de Ramil, de 20 ha, on també es va activar la situació dos per la proximitat del foc a Pambre i Chorexe.

També a Rodeiro (Pontevedra) està sota control un foc que havia començat a la parròquia de Guillar dijous i que ha cremat 200 hectàrees.