Inclusió

Consum crea un etiquetatge inclusiu per a persones amb discapacitat visual

La normativa afectarà productes d’especial rellevància per a la protecció de la seguretat, integritat i qualitat de vida

La normativa afectarà productes d’especial rellevància per a la protecció de la seguretat, integritat i qualitat de vida

Consum crea un etiquetatge inclusiu per a persones amb discapacitat visual

Epi_rc_es

4
Es llegeix en minuts

El Ministeri de Consum treu aquest dilluns a consulta pública –el primer pas de tot el procés legislatiu– el reial decret per a la creació d’un etiquetatge inclusiu per a persones amb discapacitat visual, una vella reclamació d’entitats i associacions de pacients. Segons ha pogut saber ‘El Periódico de España’, la normativa afectarà productes d’especial rellevància per a la protecció de la seguretat, integritat i qualitat de vida. En principi, s’aplicarà als de consum general empaquetats –com carns, peixos, ous, llet, cafè, conserves– i als potencialment o clarament perillosos –els d’higiene, adobs, plaguicides, pegues, encenedors i llumins o bombones de gas–.

Aquest dilluns arrenca el procés amb la consulta pública prèvia per «regular reglamentàriament un etiquetatge en alfabet braille, així com en altres formats que garanteixin l’accessibilitat universal d’aquells béns i productes de consum d’especial rellevància per a la protecció de la seguretat, integritat i qualitat de vida, especialment de les persones cegues i amb discapacitat visual com a persones consumidores vulnerables».

Es reconeix a les persones amb discapacitat la seva condició de «persones consumidores vulnerables»

La mesura és possible després de la reforma que va impulsar el ministre Alberto Garzón de la llei general per a la defensa dels consumidors i usuaris, aprovada el 25 de febrer del 2022. Aquesta modificació reconeix a les persones amb discapacitat la seva condició de «persones consumidores vulnerables», ja que els impedeix exercir els seus drets en matèria de consum en igualtat de condicions que a la resta de consumidors.

Productes d’especial prevalença

Segons fonts ministerials, la informació que ha de contenir aquest etiquetatge inclusiu és la mínima bàsica –denominació, naturalesa, data de caducitat o consum preferent, al·lergògens–, així com l’extensiva (nom i adreça de l’empresa productora, composició i finalitat del producte, qualitat, quantitat neta o categoria, data de producció, sistema d’informació nutricional, instruccions per al seu correcte ús o consum).

Més d’un milió i mig d’espanyols tenen discapacitat visual, i almenys 70.000 presenten una ceguesa total

A Espanya, 4,3 milions de persones tenen algun tipus de discapacitat, segons l’Enquesta de Discapacitat, Autonomia Personal i Situacions de Dependència (EDAD) 2020, de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Més d’un milió d’espanyols tenen discapacitat visual, i almenys 70.000 presenten una ceguesa total. Consum  apel·la a la necessitat de garantir la disponibilitat d’una informació clara, accessible i fàcil de gestionar sobre els béns i productes mitjançant l’adopció d’un enfocament «no discriminatori» en la transformació digital. Un exemple d’aquestes noves oportunitats, apunten, seria el cas de la utilització de codis de resposta ràpida (QR) en l’etiquetatge de béns i productes de consum, així com altres aplicacions derivades de la tecnologia.

Per al departament que dirigeix Alberto Garzón, la generalització d’aquestes eines és un factor de la màxima importància per a la inclusió d’aquestes persones en la societat, en els termes recollits en la Convenció Internacional de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, així com en el text refós de la llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, aprovat mitjançant el reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre.

Per mitjà d’aquesta norma es vol abordar la regulació de l’etiquetatge en alfabet braille i altres formats per garantir l’accessibilitat universal a béns i productes de consum d’especial rellevància. Consum ressenya que amb aquest reial decret, s’avança, a més, en el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030.

Etiquetatge inclusiu

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) publicava el passat 1 de març la llei 4/2022, de 25 de febrer, de protecció dels consumidors i usuaris davant situacions de vulnerabilitat social i econòmica, que obliga a l’etiquetat en braille dels béns i productes de consum, que va entrar en vigor l’endemà. La nova llei, a instàncies del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), que ho va plantejar al Senat –i així va ser assumit pels grups polítics–, incorpora una disposició addicional sobre etiquetatge inclusiu.

Notícies relacionades

Per primera vegada arribava a l’ordenament jurídic el deure d’incloure el braille en l’etiquetatge de productes de consum, una vella reclamació d’associacions de pacients i entitats com l’ONCE. Per elaborar el projecte de reial decret que ordena la llei, el Ministeri de Consum i el CERMI, amb la participació de l’ONCE, han constituït un grup de treball per avançar en la preparació de la norma reglamentària que aquest dilluns surt a consulta pública.

El Parlament de Navarra estudiava el març passat un pla pioner a Espanya de salut visual i prevenció de la ceguesa. Una iniciativa que posa el focus en el diagnòstic precoç, la recerca, la millora de recursos tecnològics i econòmics i la rehabilitació. S’estima que un milió d’espanyols pateix una discapacitat visual. El 80% dels casos podrien evitar-se amb mesures de prevenció. La iniciativa navarresa pretén servir de guia per al desenvolupament d’un full de ruta a escala nacional, segons explicaven a ‘El Periódico de España’ fonts de l’Associació Màcula-Retina, de pacients i familiars afectats per patologies degeneratives, la impulsora de la iniciativa.

Temes:

Consum