Cas Pegasus

AI denuncia que els programes espia com Pegasus continuen operant

L’organització el considera un«instrument de repressió» i assenyala que s’utilitza per vigilar de manera il·legítima

AI denuncia que els programes espia com Pegasus continuen operant

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts

L’organització humanitària Amnistia Internacional (AI) ha assenyalat aquest dilluns que, un any després de les revelacions sobre el projecte Pegasus, continua sense acordar-se la suspensió global de la venda de programes espia, per tant, el sector de la vigilància continua operant sense control, com ha passat l’últim any amb atacs individuals a Espanya.

En un comunicat, l’organització no governamental assenyala que aquest projecte va posar en evidència com governs de tot el món estaven utilitzant el programa espia Pegasus, de l’empresa NSO Group, per vigilar de manera il·legítima activistes de drets humans, líders polítics, periodistes i professionals del dret.

Després de reiterades crides per regular el sector de la vigilància, s’han fet certs passos en la direcció adequada, però l’actuació dels governs continua sense ser suficient, puntualitza l’organització defensora dels drets humans.

«Un any després que les revelacions sobre el programa espia Pegasus commocionessin el món, resulta alarmant que les empreses de vigilància continuïn beneficiant-se de violacions de drets humans comeses a escala global», ha assenyalat Danna Ingleton, directora adjunta d’Amnesty Tech, grup que és part d’AI.

«El projecte Pegasus va recordar la necessitat d’actuar amb caràcter d’urgència per regular un sector que no té control. És vergonyós que els governs del món continuïn sense fer un pas endavant per abordar en la seva integritat aquesta crisi de vigilància digital», ha afegit.

«Tota persona que hagi sigut atacada amb el programa espia de NSO Group té dret a un recurs efectiu. La falta de mesures de pes per part dels governs de tot el món suposa un insult per als qui han patit físicament o psicològicament a causa dels atacs d’aquest invasiu ‘software’», ha puntualitzat.

Ingleton ha remarcat que la vigilància selectiva i il·legítima de defensors dels drets humans i de la societat civil és «un instrument de repressió», per això «ha arribat l’hora de sotmetre a control aquest sector, que continua operant a l’ombra».

El projecte Pegasus va ser una iniciativa de col·laboració entre periodistes de 17 empreses de comunicació, procedents de 10 països, la coordinació dels quals va anar a càrrec de Forbidden Stories, recorda l’organització no governamental.

El laboratori sobre seguretat d’Amnistia Internacional va utilitzar anàlisis digitals i metodologies d’investigació d’última generació per confirmar indicis d’atacs i infeccions de nombrosos telèfons arreu del món, indica AI.

Al llarg de l’últim any, el laboratori ha descobert nous atacs amb Pegasus al Marroc i el Sàhara Occidental i a Polònia, mentre que ha confirmat que, en nombrosos casos, es continuava utilitzant per atacar de manera il·legítima determinades persones en països com el Salvador, Israel i els Territoris Palestins Ocupats, Polònia i Espanya.

La vigilància il·legítima viola el dret a la intimitat, i pot violar també els drets a la llibertat d’expressió, d’opinió, d’associació i de reunió pacífica.

AI diu que fa molts anys que investiga la vigilància il·legítima i destaca que cada vegada hi ha més proves de violacions de drets humans comeses per governs i com determinades empreses es beneficien de la vigilància selectiva il·legítima.

Amnistia Internacional diu haver entrevistat diverses persones els dispositius de les quals s’han vist infectats per Pegasus i han relatat l’angoixa de saber-se atacats.

En l’actualitat hi ha investigacions obertes i causes judicials contra NSO Group pendents de resolució a França, Índia, Mèxic, Polònia i Espanya, afegeix l’organització.

Notícies relacionades

Al març, el Parlament Europeu va establir la Comissió PEGA per investigar la utilització de Pegasus i d’altres programes espia a Europa.

En virtut del dret internacional, els estats tenen l’obligació vinculant no només de respectar els drets humans, sinó també de protegir-los davant abusos de tercers, incloses les empreses privades, afegeix AI.