Reunió d’emergència

El Regne Unit declara per primera vegada l’alerta roja per l’onada de calor

S’estima que les temperatures s’enfilin per primera vegada fins als 40 graus centígrads

El Regne Unit declara per primera vegada l’alerta roja per l’onada de calor

JUSTIN TALLIS / AFP

3
Es llegeix en minuts
EFE

L’Oficina de Meteorologia del Regne Unit (Met, en anglès) va emetre aquest divendres per primera vegada l’alerta roja a Anglaterra per l’onada de calor que començarà aquest diumenge i que s’espera que es prolongui fins dimarts.

S’estima que les temperatures s’enfilin per primera vegada fins als 40 graus centígrads, per la qual cosa les autoritats britàniques han demanat a la població que prengui precaucions, tenint en compte que les vivendes del país no estan preparades per a aquesta calor.

Aquesta alerta roja, l’advertència més alta que emet la Met per la calor, està pensada sobretot per a Londres i el centre d’Anglaterra, mentre que s’adverteix que les altes temperatures poden provocar cancel·lacions de trens o de vols.

Aquesta onada de calor «excepcional dilluns i dimarts» pot tenir impactes «generalitzats en les persones i la infraestructura», va indicar l’Oficina de Meteorologia a l’emetre l’alerta.

El portaveu de la Met, Grahame Madge, va assenyalar als mitjans que havien emès «una advertència roja per calor extrema per dilluns i dimarts, la primera advertència d’aquest tipus que mai ha sigut emesa».

«L’advertència cobreix una àrea des de Londres fins a Manchester i després fins a la Vall de York [al nord]. Aquesta és potencialment una situació molt greu», va afegir.

Reunió d’emergència

El Govern va fer ahir una reunió d’emergència Cobra, integrada per representants de diversos departaments, per avaluar la resposta de les autoritats davant aquesta onada de calor.

Entre altres coses, s’ha preparat la Sanitat pública (NHS, en anglès) per atendre persones vulnerables.

S’espera que les temperatures superin els 38 graus i arribin fins i tot als 40 graus, una temperatura sense precedents al Regne Unit, on la majoria de les vivendes no tenen aire condicionat.

El secretari d’Estat del gabinet, Kit Malthouse, va assenyalar als mitjans que el més important és «preparar» els serveis del Govern i que és fonamental que la gent es cuidi dels «grups més vulnerables», com nens i avis.

Les autoritats han demanat a la població que mantingui un alt nivell d’hidratació, que tanqui les cortines de casa i no s’exposi al sol en la meitat del dia.

La Met ha indicat que les altes temperatures responen a l’aire calent procedent del sud d’Europa continental.

Aquesta oficina va avisar en una nota que la població pot experimentar efectes adversos per a la salut que no estaran limitats a les persones més vulnerables –com nens i avis–, sinó que pot derivar en «malaltia greu o perill de vida».

Rècords a Europa

L’onada de calor que afecta gairébe tot Europa està registrant temperatures extremes en diversos punts del continent. Les altes temperatures estan afectant amb més intensitat els països del sud-oest europeu, especialment França, Espanya i Portugal, on han proliferat els incendis l’última setmana com a conseqüència d’aquesta onada de calor, que ha superat els 46 graus en diversos punts.

Notícies relacionades

Un altre dels efectes negatius d’aquest increment de les temperatures és que provocarà una degradació de l’aire, especialment a les ciutats, ja que la calor reté les partícules contaminants per a l’atmosfera, va explicar Labrador.

«Això es tradueix en una degradació de la qualitat de l’aire que respirem i en efectes adversos per a la salut, especialment per a les persones vulnerables», va concloure.

Temes:

Calor