Temperatures extremes

¿Quan acabarà l’onada de calor?

L’Agència Estatal de Meteorologia preveu un descens tèrmic d’1 a 3 graus centígrads a la meitat sud peninsular i al vessant atlàntic provocat per una DANA, mentre que s’espera que els termòmetres continuïn pujant al nord-est

2
Es llegeix en minuts

L’onada de calor que s’està registrant a Espanya semblava que remetria, però l’Agència Estatal de Meteorologia, que situava el final d’aquest episodi aquest dilluns, estén ara els avisos i recomanacions per la sufocant calor fins a mitjans de setmana.

De fet, els experts preveuen que, mentre que a l’est les temperatures se suavitzaran una mica i s’acabarà la calor sufocant, entrarà de nou més calor per l’oest.

L’Aemet manté l’extensió afectada a bona part de l’interior peninsular, que està marcada per la presència d’un «extens i potent» anticicló atlàntic amb centre pròxim a les Illes Britàniques que afavoreix l’alta estabilitat a tot Espanya, amb una massa d’aire que a conseqüència de l’alta insolació està augmentant la seva temperatura.

D’altra banda, a l’oest de la Península hi ha situada una DANA que continua generant una circulació de sud a nord, de característiques subtropicals, amb entrada d’una massa d’aire molt càlida d’origen africà en tots els nivells de l’atmosfera.

Aquesta DANA, una depressió aïllada en nivells alts de l’atmosfera, es començarà a desplaçar lentament cap al nord a partir del divendres 15, cosa que donarà lloc a un lleuger descens tèrmic –d’1 a 3 graus centígrads– a la meitat sud peninsular i al vessant atlàntic, mentre que s’espera que els termòmetres continuïn pujant al nord-est.

Aquest dijous, dia àlgid d’aquest episodi d’onada de calor, continuaran els ascensos a l’oest de Galícia, al nord d’Extremadura, Castella-la Manxa i a altres punts de la zona centre i sud peninsular. Per això, l’Aemet considera «probable» que s’arribi als 44 o 45ºC a les valls del Tajo, Guadiana i Guadalquivir; als 42ºC a la vall del Miño i als 41ºC a la vall de l’Ebre i a la zona centre.

En tot cas, espera que les temperatures segueixin per sobre de 40ºC en àmplies zones de l’interior peninsular. Així mateix, les temperatures mínimes seguiran molt altes, amb nits tòrrides, per sobre de 24 a 26ºC a la vall del Guadalquivir i zona centre, així com superiors als 22 o 23ºC en àmplies zones de la meitat sud peninsular.

Quant a divendres, l’Aemet pronostica un descens tèrmic al vessant atlàntic, a la zona centre i a la meitat sud peninsular, mentre que les temperatures augmentaran al Baix Ebre, l’est de Catalunya i el nord del País Valencià. Els termòmetres seguiran per sobre dels 35 o 36ºC al litoral català i dels 44ºC a la vall de la Guadiana.

Notícies relacionades

De cara al cap de setmana, l’agència meteorològica creu que es produirà un ascens acusat de les temperatures en àmplies zones de l’extrem nord de la Península, que fins ara era la zona menys afectada per la calor, mentre que a la resta de la Península començaran a estabilitzar-se els termòmetres o, fins i tot, podran experimentar un lleuger descens, que serà més probable a la meitat sud.

Tot i que es preveu que la DANA tendeixi a allunyar-se pel nord-est a partir del dilluns 18, fet que donarà lloc a un probable descens tèrmic, més acusat a la meitat oest, la Península seguirà sota la mateixa massa d’aire càlida, que és molt estacionària i que mantindrà les temperatures en valors anormalment alts.